53. ročník medzinárodného turnaja seniorov
"Memoriál BOCSKAI István 2009"
DEBRECEN (HUN), 18. - 21. februára 2009

V dňoch 18. až 21. februára 2009 sa za účasti 127 boxerov zo 16 štátov (Anglicko, Belgicko, Bielorusko, Bulharsko, Francúzsko, Chorvátsko, Irán, Kuba, Litva, Maďarsko, Mongolsko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko) uskutočnil v Maďarskom meste Debrecén 53. ročník medzinárodného turnaja seniorov v boxe pod názvom "BOCSKAI István Memoriál". Okrem toho, že už samotná účasť bola predzvesťou veľmi silnej zostavy možno konštatovať, že väčšina boxerov bolo medailistami rôznych podujatí vrátane MS, ME či OH . Na prvom mieste skončili boxeri Ruska s 35 bodmi (I.-4, II.-5, III.-0) pred domácim Maďarskom, ktoré získalo 24 bodov (I.-3, II.-0, III.-9) a Kubou, ktorá získala 21 bodov (I.-4, II.-0, III.-1).
Turnaj na veľmi dobrej športovej a spoločenskej úrovni zorganizoval Dr. CSŐTŐNYI Sándor (
prezident MÖSZ a viceprezident EUBC). Technickým delegátom turnaja bol E. ABDULMANOV z Ruska.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaj do Maďarska viedol vedúci výpravy, člen Výkonného výboru SABA Juraj STERN. Od piatku ho vystriedal prezident SABA Mikuláš VAREHA, ktorý sa inak podujatia zúčast
ňoval vo všetkých dňoch. Hlavný reprezentačný tréner Dušan BUČKO so svojimi asistentami Jurajom SEMANOM a Martinom GAJDOŠOM mali k dispozícii borcov: 48 kg Miroslav KOVÁCS (BC Dubnica nad Váhom), 51 kg Mário TAVALI (BC Galanta), 54 kg Martin PARLAGI (BC Global Východ Vranov n./T.), 57 kg Tomáš VAŇO (ŠKP Bratislava - Nitra), 60 kg Mário ZÁBOJNÍK (BC Dubnica nad Váhom), 64 kg Michal ONDA (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 69 kg Ladislav TAKÁCS (BC Galanta), 75 kg Tibor VARGA (BC Stavbár Nitra), 81 kg Ján ONDA (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 91 kg Dominik Milko (KO Galanta), Radovan KOKAVEC (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto). S výpravou cestoval aj rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava) a dokumentarista Peter ANDREJCO (Vranov nad Topľou)

Doprava:

Doprava na miesto konania „Debrecen“ HUN a späť na miesto kontrolného zrazu t.j. Slovenské Nové Mesto bola zabezpečená autobusom strediska Agent 007 a osobnými autami.
Doprava boxerov na miesto kontrolného zrazu bola individuálna, sčasti v mieste konania TEL s mužstvom SNM v sobotu 14.2.2009 zostali boxeri Dubnice vrátane reprezentačného trénera seniorov. Ďalší boxeri pricestovali rôznymi spojmi na zraz v nedeľu 15.2.2009 s výnimkou Mmária Tavaliho, Ladislava Takácsa a Tibora Vargu - náhradníka za boxera Nikolasa Hoánga, ktorý ochorel. Týchto boxerov priviezol osobným autom na zraz v utorok 17.2.2009 vedúci výpravy - Juraj Stern. Doprava späť do SNM bola zabezpečená autobusom Agent 007, niektorí boxeri mali možnosť individuálnej dopravy osobnými trénermi a vedúcim výpravy, osobnými autami.

Ubytovanie:

Zabezpečil usporiadateľ turnaja na svoje náklady v mieste konania t.j. v Debrecene HUN v hotelovom komplexe „Sport“, vedľa športovej haly, ktorá bola dejiskom turnaja.
Ubytovanie bola na vysokej úrovni, a poskytovalo všetok potrebný komfort pre športovcov, vrátane takých služieb akými sú sauna, fitnes, masáže a pod.
Prakticky v „papučiach“ bolo možné prejsť do haly spojovacou chodbou, bez nutnosti vychádzať von z hotela.
Po dohode s usporiadateľom nebolo potrebné zaplatiť ubytovanie pre osoby naviac (v zmysle pozvania), takže sa týmto náklady na výpravu minimalizovali.
Ubytovanie rozhodcu a dokumentaristu, usporiadatelia zabezpečili spoločne s ostatnými rozhodcami v blízkom hoteli, kde mali poskytnuté aj stravovanie.

Účinkovanie členov výpravy:

Kladne t.j. bez negatívnych poznatkov možno hodnotiť správanie, disciplinovanosť, presnosť, včasnosť všetkých účastníkov výpravy. Vládla dobrá športová, takmer rodinná atmosféra počas celého pobytu a ani porážky v ringu nemali vplyv na dobrú športovú klímu vládnucu medzi  boxeristami, čo sa prejavilo i vzájomným povzbudzovaním ďalších našich aktérov.
I keď navonok neúspech väčšiny našich boxerov - s výnimkou Martina Parlagiho, vyzeral hrozivo, môžem konštatovať, že naši reprezentanti neurobili hanbu a dobre účinkovali na turnaji. Veď v prvom kole prehrali aj taký boxeri, ako je napr. Hernandez Y. - Kuba ako aj mnoho iných zahraničných či domácich reprezentantov. Možno povedať, že turnaja sa nezúčastnil prakticky žiadny výkonovo slabší boxer. Prvý súťažný de
ň t.j. v stredu 18.2.2009 boxovalo 8 našich reprezentantov z ktorých ani jeden neuspel, napriek výkonom, za ktoré sa nemusíme hanbiť. Veľmi dobré výkony podali Tibor Varga (prehral 6:7) a Dominik Milko (prehral 6:7), u ktorého bol verdikt rozhodcov prinajmenšom diskutabilný.
Príchod výpravy Slovenskej republiky na slávnostné otvorenie turnaja
Vlajkonosičom výpravy Slovenskej republiky bol Ladislav TAKÁCS. Slovensko zastupoval aj Radovan KOKAVEC
Druhý súťažný deň boxovali 2 naši reprezentanti, keď Radovan Kokavcec neprešiel lekárskou prehliadkou. Miroslav Kovács prehral v 1. kole r.s.c. a potom Martin Parlagi priniesol túžobne očakávané víťazstvo, r.s.c. v 3. kole nad domácim Lakatosom. Tým sa prebojoval do tretieho súťažného dňa, kde na body zdolal v pomere 5:3, maďarského reprezentanta Dávida Oltványiho, čím sa dostal do finále s reprezentantom Ruska Eduardom Abzalimovom. Žiaľ aj nedoliečená pravá ruka bola sčasti príčinou prehry 4:6, v tesnom zápase vysokej úrovne. Možno konštatovať, že striebro Martina Parlagiho  na takomto podujatí možno porovnať minimálne s medailou ME.

Pozitíva:

Zbieranie skúseností z takéhoto turnaja na vysokej úrovni po stránke boxerskej ale aj po stránke usporiadateľsko - organizačnej. Nadväzovanie kontaktov s čelnými predstaviteľmi boxerských asociácií zúčastnených štátov a hľadanie nových foriem spolupráce.
Dokumentácia všetkých stretnutí videozáznamom, čo umož
ňuje analyzovať výkony jednotlivcov a záznam môže slúžiť študijným účelom z tak významného podujatia.


VYRAĎOVACIE ZÁPASY
boxeri SR
18. februára 2009

ŠTVRŤFINÁLOVÉ  ZÁPASY
boxeri SR
19. februára 2009

SEMIFINÁLOVÉ  ZÁPASY
20. februára 2009
V prvý deň turnaja si reprezentant Francúzska Hicham ZIOUTI (červený) poradil s Kubáncom Leonom YANKIELOM a zvíťazil nad ním 9 : 6 na body
Majster Európy a Sveta Albert SELIMOV z Ruska (červený) si v semifinále poradil vo váhe do 60 kg
s domácim boxerom VARGA Miklósom

FINÁLOVÉ  ZÁPASY
21. februára 2009

KONEČNÉ PORADIE ŠTÁTOV
Súhrn fotografií zo slávnostného nástupu na medinárodnom turnaji "Memoriál BOCSKAI István"
Boxer Ostrova slobody váhy do 60 kg Idel TORRENTE s trénerom Pedrom ROGUE
Finálový súboj nad 91 kg: Shamil GADZHIEV (RUS) červený a Istvan BERNATH (HUN)
FOTO:
Juraj STERN
stránka AIBA
TEXT:
Juraj STERN
vedúci výpravy SR
Pablo Software Solutions