II. SLOVENSKÁ DORASTENECKÁ LIGA 2009
1. kolo, oblasť ZÁPAD
GALANTA, 24. januára 2009

Dňa 24. januára 2009 sa za účasti 66 boxerov (7-MŽ, 11-SŽ, 23-MD, 20-SD, 5-seniori) z 15 oddielov (BC Slovakia Bratislava, ŠKP Bratislava, Box Romiáda Kultura Bratislava, BC Linka Box-SK Dunajská Lužná, BC Galanta, KO BC Galanta, BC Dunaj Rom Komárno, BC RTJ Malacky, BC Stavbár Nitra, BC Považan Nové Mesto nad Váhom, OBK Tomášikovo, Box klub BC Trnava, BC Müller-Uríček Trnava, BC Žitný ostrov Zlaté Klasy, Box Sport Žilina) začal v galantskom Dome športu prvým kolom nový ročník II. Slovenskej dorasteneckej ligy - oblasť ZÁPAD. V ringu bolo odboxovaných 30 zápasov, ktoré mali slušnú úroveň. Prvé kolo vyhral oddiel BC Galanty s 54 bodmi, pred KO BC Galanta s 38 bodmi a OBK Tomášikovo, ktoré malo tiež 38 bodov. Slušná divácka kulisa bola predzvesťou dobrého kultúrneho a športového zážitku.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Karol OREL z Trenčianskych Stanoviec okrem tejto funkcie vykonával aj funkciu bodového rozhodcu a obsluhu počítačového systému. Na bodoch a v ringu sa ďalej striedali rozhodcovia: Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Richard JAKUBÍK (I. trieda, Bratislava) a Jozef ŠEFRANKO (II. trieda, Bratislava). Činnosť Športovo-technickej komisie zabezpečoval jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie mal na starosti MUDr. Igor KÁNTOR ml. (Galanta).

Dňa 24. januára, sa začala v Galante a Košiciach boxerská sezóna 2009. V ringoch Domu športu Galanta a boxerskej haly Lokomotívy, sa vo štvorci povrazov predstavilo spolu 90 boxerov, z toho na Západe 60 a na Východe 30.

Hlavný rozhodca Karol Orel, predseda ŠTK SABA Mgr. Milan Marko a Ivan Zelenák, zaprezentovali v Dome športu spolu 66 boxerov z 15 oddielov, z ktorých sa šiestim neušli súperi. Tridsať dvojíc v ringu Domu športu dokumentovalo, že box na Slovensku, aj zásluhou regionálnych súťaží, opäť pokročil. Potešiteľným faktom bol štart novozaloženého klubu BOX SPORT Žilina, na čele s Petrom Jacurom, ktorý do Galanty priviezol dvoch boxerov, oboch to víťazov svojich hmotností. Ďalšie čo teší je, že aj v menších „vidieckych“ oddieloch rastú výborní boxeri, napr. Michal Mislovič z BC RTJ Malacky, ktorého súboj s Henrichom Baginom mal úctyhodné parametre, ale aj BC ROMIÁDA pod vedením Štefana „Amiga“ Šárkőziho, predstavil šikovného dištancového Ivana Horvátha. Regionálnu pozíciu si neustále upev
ňuje BK BC Trnava Bruna Hauera a sympatické bolo aj vystúpenie boxerov M-U Trnava Romana Polgára či BC DUNAJ ROM Jozefa “Pujku“ Ferencziho.

Špicu regionálnej tabuľky už tradične obsadili BC Galanta, KO BOX Galanta, OBK Tomášikovo, BC SLOVAKIA Bratislava, spomínaný BK BC Trnava a POVAŽAN Nové Mesto nad Váhom. Zo štartového poľa sa akosi vytratili komár
ňanské kluby BC KN-Zlatná na Ostrove, ŠKB SPARTAK i BC BAŠTA, postrádali sme BTB Nové Zámky i dielňu ŠKP z Bratislavy.

Medzi najlepšie súboje sobot
ňajšieho popoludnia, patrili duely Lukáš Lancz (KO BC Galanta) vs Nikolas RIZOV (BC DUNAJ ROM Komárno), Jozef Herák (BC Galanta) vs Juraj Pollák (BC Slovakia Bratislava), Jaroslav Pollák (BC Slovakia Bratislava vs Július Dőme (BC Galanta), Robert Janko (BC Slovakia Bratislava vs Ľuboš Ferdinand (OBK Tomášikovo), Michal Mislovič (RTJ Malacky) vs Henrich Bagin (ŠKP Bratislava), Jaro Rigo (BC Stavbár Nitra) vs Andrej Vigaš KO BC Galanta) a Robert Barabáš (KO BC Galanta) vs Jozef Krošlák (BK BC Trnava). Z jednotlivcov vynikli naviac Michal Takács (BC Galanta), Richard Sípos (OBK Tomášikovo), Mikuláš Ferdinand (OBK Tomášikovo), Tomáš Kudry (BC Stavbár Nitra), Tomáš Psotka (BC Galanta) a Žilinčania Vlado Pakaník s Erikom Michálkom.

Rozhodcovia boli vo forme, hoci úloha hlavného v spojitosti s obsluhou PC a naviac aj bodového, je nezlúčiteľná. Tento fakt by som nazval šetrením na nesprávnom ieste. Skrátka hlavný je hlavný, bodový bodový a obsluha PC je tiež samostatná kapitola. Samozrejme, že takmer všetko sa dá zvládnuť, otázka však znie, že na akej kvalitatívnej úrovni a či takéto šetrenie prospieva veci.
Tréneri z jednotlivých oddielov sledujú a dopĺňajú nasadzovanie Ivanom ZELENÁKOM  boxerov do duelov
Rozhodca Ing. Miroslav JAKUBÍK súboj starších žiakov do 46 kg Jaroslava POLLÁKA z BCS Bratislava (vpravo) a Júliusa DŐMEHO z BC Glanta
Organizátori podujatia z Boxing clubu mali značne sťaženú pozíciu, keď okrem boxerského podujatia prebiehali v Dome športu i Mestskej športovej hale  ďalšie podujatia a tak bolo k dispozícii menej priestorov, než bolo potrebné. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a tak 1. kolo II. SDL - OZ 2009, možno označiť ako úspešné.
VÝSLEDKY ZÁPASOV
24. januára 2009
V dobrom svetle sa predstavil galantskému obecenstvu nováčik z Malaciek Jaroslav ŠABÍK
Pekný zápas predviedli aj nováčkovia Marek JÁNOŠÍK z BC Trnava (červený) a Martin CHOVAN z BCS Bratislava

UMIESTNENIE ODDIELOV
na 1. kole v Galante
V tvrdom a takticky vedenom zápase starších dorastencov do 64 kg zvíťazil Michal MISLOVIČ
z RTJ Malacky, nad Henrichom BAGINOM z ŠKP Bratislava. Rozhodca Richrd JAKUBÍK
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions