I. SLOVENSKÁ DORASTENECKÁ LIGA
ročník 2008, 6. kolo
VRANOV nad TOPĽOU, 18. a 19. októbra 2008

V dňoch 18. a 19. októbra 2008 sa za účasti 85 boxerov (36-žiaci, 28-juniori, 21-mládež) zo 17 oddielov (BC Slovakia Bratislava, ŠKP Bratislava, BC Galanta, ŠKB Spartak Komárno, BC Lokomotíva Košice, BC Lučenec, BT Lučenec, BC Stavbár Nitra, BC Považan Nové Mesto nad Váhom,  JOKO BOXING Prešov, BC JD Stropkov, BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto, OBK Tomášikovo, MŠK Vranov nad Topľou, BC KN Zlatná na Ostrove, Kaunas Boxing club GOGNAS (LTU), BC Palaestra Praha (CZE)) uskutočnilo v telocvični Strednej školy Drevárskej, na Lúčnej ulici vo Vranove nad Topľou posledné, šieste kolo I. Slovenskej dorasteneckej ligy, ročník 2008 s medzinárodnou účasťou. V kategórii starších žiakov vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 30 bodmi, pred BC Galanta s 23 bodmi a OBK Tomášikovo, ktoré získalo 21 bodov. V kategórii juniorov (MD) na prvom mieste skončil oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 37 bodmi, pred BC Lokomotíva Košice so ziskom 33 bodov a BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto s 22 bodmi. Poslednú kategóriu, mládež (SD) vyhral oddiel MŠK Vranov nad Topľou s 35 bodmi, pred BC Považan Nové Mesto nad Váhom s 32 bodmi a BC Galanta, ktorá získala 16 bodov. Konečná tabuľka ročníka 2008, po šiestich turnajoch. Kategóriu starších žiakov vyhral a majstrom SR družstiev sa stal oddiel MŠK Vranov nad Topľou so ziskom 142 bodov pred BC Galanta, ktorá získala 127 bodov a bronzovú priečku v tejto kategórii obsadilo družstvo BC Lokomotíva Košice, ktoré získalo 111 bodov. V kategórii juniorov (MD) sa majstrom SR družstiev stal oddiel MŠK Vranov nad Topľou, ktorý získal 158 bodov, pred striebornou BC Lokomotíva Košice so 155 bodmi a BC Galanta, ktorá získala v tejto kategórii 86 bodov. Poslednú kategóriu, mládež (SD) vyhral a majstrom SR družstiev sa stal oddiel BC Považan Nové Mesto nad Váhom so ziskom 163 bodov, druhé skončilo družstvo BC Galanta so ziskom 127 bodmi, a bronzovú priečku obsadil oddiel MŠK Vranovnad Topľou. Turnaj mal slušnú športovú a spoločenskú uroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodcaIng. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia: Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Peter JACHMAN (AIBA, Komárno), Vytas GURSKAS (AIBA, Kaunas (LTU)) a Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval jej predseda Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Dušan KOSTOVČÍK (Vranov nad Topľou). lovenskú asociáciu boxerov amatérov zastupoval jej prezident Mikuláš VAREHA (Slovenské Nové Mesto)

Posledné ligové kolo I. Slovenskej dorasteneckej ligy sa uskutočnilo v priestoroch Strednej Školy Odbornej vo Vranove n./T. Všetko na jednom mieste ako má byť. Ani rozhodcovia nemuseli chodiť mimo areál, kde sa uskutočnil box. Rozhodne hlavne pre kluby je to veľké plus.
Účasť na poslednom kole nebola až taká, aby sme mohli vyjadriť spokojnosť. I. SDL musí dostať väčšiu vážnosť. O dorasteneckú ligu by mal byť väčší záujem. Nevytvárajme zbytočne nahustený priestor pre iné súťaže, ktoré potom nám časovo obmedzujú najvyššiu súťaž v mládežníckych kategóriách. Pri spustený predkôl extraligy seniorov máme dostatočný priestor už aj v tomto roku vyskúšať si v predzápasoch začiatočníkov aj v tomto roku. Veď sa uskutočnia zhruba osem predkôl v tomto roku. Nehovorme, že okrem toho ešte potrebujeme ďalšie oblastné kolá. Potom sa nečudujme, že nám neostane rivalita aká v doraste bola pred mnohými rokmi. Na budúci rok pokiaľ sa rozbehne naplno extraliga seniorov v každej oblasti čí to bude východ napríklad východná skupina bude dohromady v Slovenskom Novom Meste a vo Vranove 10 domácich stretnutí. V západnom regióne pri troch družstvách 15 domácich stretnutí. Dohromady je to 25 možnosti dať priestor vybojovať si a získať skúsenosti začínajúcim boxerom. To ešte potrebujeme lepší komentár a zdôvodnenie, aby sa zvlášť ešte nevytvorili 7 kôl II. SDL? Potom je potrebné sa nevyhovárať a začať chodiť na I. SDL vo väčšom počte hoci len na 4. kolá v roku, ale trojd
ňové. Ostane  priestor a čas venovať sa príprave, na medzinárodný styk klubov v domácom a zahraničnom prostredí. Tak bude priestor aj na reprezentáciu, ktorá postráda dlhodobú prípravu.

V žiackych  kategóriách  nám konkurenčné prostredie vytvorila zahraničná účasť Litvy  a Čechov. No i napriek skúsenejším boxerom naši boxeri sa nestratili. V hmotnosti do 38 kg Pollák Juraj BC Slovakia Bratislava predviedol ringu po dva dni bojovný výkon, ale len tesná prehra 2:1 prvý de
ň s Litovským boxerom Mantasom  Kliučakasom ho obrala o postup do finále. V tejto hmotnosti Matúš Zupko (BC Agent 007 Team Slovovenské Nové Mesto) potom vo finále po  bojovnom výkone zdolal Litovského boxera tesne na body 2:1.
Bojovné stretnutia boli v hmotnostiach do 48 kg medzi rivalmi Michalom Zátorskym  Lokomotívy Košice a Erikom Bočkom MŠK Vranov n./T.. Práve Michal Zátorsky si pred finálovým stretnutím poradil aj s Litovským boxerom Evaldasom Necelisom. Prekvapením bola rýchla prehra už v prvom kole rsc Csabu Bőlcskeia so stále sa zlepšujúcim Mikulášom Ferdinantom s OBK Tomášikovo. V hmotnosti do 60 kg sa predstavil aj tohoročný finalista ME žiakov Patrik Balog z Prahy, ktorý nedal nikomu zo svojich súperov žiadnu šancu vyhrať. Celkovo mala úrove
ň  žiackych stretnutí aj vďaka zahraničnej účasti lepšiu úroveň. Na budúci rok je potrebné sa konečne pripraviť aj na ME žiakov nakoľko aj tu sa objavujú talenty, ktorým je potrebné dať priestor aj medzinárodne sa presadiť.
Mladší dorast tiež preverila aj zahraničná účasť v hmotnosti do 50 kg obaja naši zástupcovia Juraj Čabala MŠK Vranov n./T. a Patrik Kováč z Lokomotívy Košice boli vyrovnanými súpermi z oveľa skúsenejším Litovcom Kestutisom Juozokasom. To isté platilo v hmotnosti do 60 kg, kde dominoval boxer Českej republiky Alexander Andrle s našími boxermi jasne vyhral. Zaujímavé a bojovné stretnutia sa uskutočnilo v hmotnostiach 66 kg. Bola to veľmi dobré osadená hmotnostná kategória. Prvý de
ň sa stretli medzi sebou boxeri Jozef Poľák MŠK Vranov n./T. a Richard Sípos OBK Tomášikovo. Stretnutie od prvej sekundy bojovné s vysokým nasadením s oboch strán, ktoré v rozhodol viac boxujúci s prehľadom pre seba Jozef  Poľák. To isté platilo v druhej dvojici, kde si nič nedarovali boxeri Krisztián Lakatoš BC Galanta a Henrich Bagin ŠKP Bratislava. Finále medzi Krizstiánom Lakatošom sa skončilo pre krvácanie z nosa Jozefa Poľáka v jeho prospech. Boj o tretie miesto zase lepšie zvládol Henrich Bagin, ktorý svojou bojovnosťou nedal šancu vyhrať Richardovi Síposovi. Do 75 kg opäť dominoval Marián Sisák MŠK Vranov n./T.. Prekvapením v mladšom doraste bolo víťazstvo Jakuba Delyho MŠK Vranov n./T. v hmotnosti do 86 kg nad Jaroslavom Rigom BC Stavbár Nitra a aj jeho celkové víťazstvo v tejto hmotnosti.
V staršom doraste boli ťahákmi stretnutia do 54 kg medzi Petrom Šenkym MŠK Vranov n./T. a Robertom Jankom BC Slovakia Bratislava. Po absolvovaní pravidelných tréningov postupne naberá  kondíciu a formu. Bolo to vidieť aj v stretnutí keď od prvého kola bol to vlastne on čo udával tempo stretnutia. Rozhodne stretnutie vyhral  na body. Bojovné stretnutia boli aj v hmotnosti do 69 kg kde v prvej skupine jasne dominoval Ladislav Takács BC Galanta. Prekvapením v druhej skupine do 69 kg bolo víťazstvo Jána Bezeka MŠK Vranov n./T. s René Lakatošom BC Galanta. V hmotnostiach do 75kg a do 81 chýbali finalisti a tak svoje stretnutia bez problémov vyhrali Peter Žucha a Ján Sedláček obaja BC Považan Nové Mesto n./V.

Posledné kolo dalo bodku za tohoročným zápolením v I. SDL. Je potrebné zvážiť systém súťaži na rok 2009. Už teraz je čiastočne zrejmý kalendár medzinárodných súťaži v roku 2009. Chceme extraligu seniorov. Na tejto lige je možnosť získavať si postupne skúsenosti hlavne začiatočníkom. Nič nebráni pred stretnutiami extraligy robiť takzvané kraje. V dorasteneckej lige stoji za zmienku 4 kolá trojd
ňové. Je na nás aký model prijmeme. Mladší dorast má turnaje ON, ktoré sa uskutočňujú už aj pravidelne u nás. Taktiež ho urobme trojdňový, aby dostali možnosť štartovať aj slabšie výkonnostní boxeri. Starší dorast má len v jarnej časti tri silné EABA turnaje Pozňak (Litva), Wloclavek (Poľsko) a Blagonič v Chorvátsku. To isté v jesennej časti.
Potom sú tu majstrovstvá Európy  vo všetkých vekových kategóriách.

Súboj žiakov do 38 kg medzi Jurajom POLLÁKOM z BC Slovakia Bratislava (červený)
a Mantasom KLIUČAKASOM z Kaunasu (LTU)
Majstr SR družstiev v kategórii žiakov
MŠK Vranov nad Topľou
Majster SR v kategórii mladšieho dorastu
MŠK Vranov nad Topľou
Majster SR v kategórii staršieho dorastu
BC Považan Nové Mesto nad Váhom


ZÁPASY PRVÉHO DŇA
18. októbra 2008
Súboj starších žiakov do 38 kg medzi Jurajom POLLÁKOM z BC Slovakia Bratislava (červený) a Mantasom KLIUČAKASOM z Litovského Kaunasu
Súboj starších žiakov do 38 kg medzi Matúšom ZUPKOM
z BC Agent 007 Slovenské Nové Mesto (červený)
a Adamom RIGOM z BC Galanta

VÝSLEDKY DRUHÉHO DŇA
19. októbra 2008
Pekný finálový zápas videli prítomní diváci vo finále hmotnosti do 38 kg medzi Mantasom KLIUČAKASOM
z Kaunasu a Matúšom ZUPKOM zo Slov. Nového Mesta
Pekný súboj v ringu zviedli vo finálovom boji zahraniční borci - žiaci do 60 kg Kestutis JUOZOKAS z Kaunasu
(červený) a Patrik BALOK z BC Palaestra Praha (CZE)

KONEČNÉ PORADIE
na 6. kole I. SDL 2008

KONEČNÉ PORADIE
po 6. kolách I. SDL 2008
Družstvo BC Lokomotíva Košice, ktoré v ročníku 2008 I. SDL obsadilo v kategórii žiakov tretie miesto a v kategórii mladšieho dorastu druhé miesto. Na prvom obrázku preberá diplom a medaile od prezidenta SABA Mikuláša VAREHU zástupca oddielu Pavol JANOČKO. Na druhom spoločné foto aj s prezidentom Mikulášom VAREHOM.
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner mládeže SR
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions