X. ročník
Medzinárodného turnaja v boxe
"Vitalij KARPAČAUSKAS 2008"
Panevežys (Litva), 5. až 9. novembra 2008

V dňoch 6. až 9. novembra 2008 sa za účasti 103 boxerov rôznych vekových kategórií z 10 štátov (Česká republika, Estónsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko, Nórsko, Poľsko, Rusko, Slovensko, Ukrajina) uskutočnil v Litovskom meste Panevežys medzinárodný turnaj pod názvom "KARPAČAUSKAS 2008". Z našej výpravy si najlepšie počínali Marek DENISJUK v hmotnosti do 46 kg v kategórii žiakov a Peter ŠENKY v kategórii seniori do 51 kg. Turnaj mal dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaj viedol vedúci výpravy a súčasne tréner Marián SMOLÁK, ktorý spolu s druhým trénerom Mgr. Mariánom SMOLÁKOM mali k dispozícii borcov: Kategória: ročníky 1993/94 - 46 kg Marek DENISJUK, 48 kg Erik BOČKO (obaja MŠK Vranov nad Topľou), 50 kg Attila SÁRGA (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), 50 kg Juraj ČABALA, 57 kg Jakub GREGUS (obaja MŠK Vranov nad Topľou). Kategória: ročník 1992 - 64 kg Jozef POĽÁK, 69 kg Marián SISÁK (obaja MŠK Vranov nad Topľou). Kategória: ročníky 1991/92 - 51 kg Ištván SÁRGA, Gabriel LAKATOŠ (obaja BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto). Kategória: seniori - 51 kg Peter ŠENKY (MŠK Vranov nad Topľou), 60 kg Mário ZÁBOJNÍK (BC Dubnica nad Váhom), 81 kg Tomáš HRABOVECKÝ (JOKO BOXING Prešov. S výpravou cestoval aj medzinárodný rozhodca AIBA Viktor VAĽKO z Košíc.

Medzinárodný turnaj Karpačauskas Litve je turnajom rôznych vekových kategórii, čo je pre trénera reprezentácie mládeže veľkou výhodou. A to z hľadiska tvorby a overenia si širšieho reprezentačného kádra pre budúci rok 2009. Časť ročníkov 1992/93 prešla previerkou v Ústi n./L. na turnaji Olympijských nádeji. Je len na škodu, že pozvané štáty boli obmedzované počtom boxerov a umiestnenia boxerov do rôznych hmotnostných kategórii, ktoré si stanovili sami. No i napriek tomu sa nám podarilo presvedčiť organizátorov o počte účasti 12 boxerov na turnaji. Obohatením turnaja bola účasť Ruských a Ukrajinských boxerov. No i ostatné štáty mali zastúpenie svojej reprezentácie v kvalitnom obsadení.
To, že sme sa vôbec mohli zúčastniť po rokoch tohto turnaja, je zásluha nového prezidenta Mikuláša VAREHU, ktorý prispel maximálnou finančnou podporou a zabezpečením dopravy do Litvy.
Pred turnajom sme mali dvojd
ňovú prípravu vo Vranove nad Topľou, kde prakticky sme sa zamerali hlavne na úpravu hmotnosti a doladenie formy. Žiacke kategórie boxovali len dva dni.
Kategória žiakov 3 x 2 min:
46 kg Marek DENISJUK sa prvom kole stretol s Poľským boxerom Usman Gaysultanov. Stretnutie boxoval na dištanc nakoľko jeho súper Armenskej národnosti sa neustále tlačil na boj pri tele, kde bol rýchlejší. Nebyť dodržiavania taktických rád tento zápas by náš boxer nevyhral. Stretnutie vyhral 3:0 na body. Vo finále pre zranenie mu nenastúpil Cuber Nikolaj z Litvy.

48 kg prvá skupina Erik BOČKO ročník 1994 sa v prvom stretnutí stretol s Ukrajinským boxerom Jaroslavom Sitinom. Nasadené tempo od prvého kola mu prinieslo prvý medzinárodný úspech. Boxoval nebojácne. Práve vo veku žiaka, kedy boxer je vo vývoji je potrebné absolvovať takéto stretnutia. Tým sa zlepšuje psychika a podvedomí strach sa nevybuduje z obavy z bývalých post Sovietskych boxerov. Druhé stretnutie vo finále boxoval s Litovským boxerom Justasom  Čekauskasom. Nezopakoval výkon z prvého d
ňa. Únava z prvého stretnutia bola zjavná u obidvoch súperoch prehral na body 3:0 a skončil druhý - striebro.
48 kg druhá skupina 48 kg Attila SÁRGA mal prvý de
ň voľný los. Vo finále sa stretol s Lotyšským boxerom Danielom Zigmasom. Bolo to vyrovnané stretnutie. Attila Sárga svoj prvý vážny medzinárodný štart boxoval bojovne. V závere mu došli sily. Prehral tesne 2:1 na body a skončil druhý - striebro.

50 kg Juraj ČABALA sa pri troch boxeroch v skupine dostal voľným losom do finále. Opäť vyrovnané stretnutie s lotyšským boxerom Salvijusom Tarojanom. Trocha nepresných zásahov rozhodli o prehre nášho boxera 2:1 na body.

57 kg Jakub GREGUS mal taktiež finálový štart s Fínskym boxerom Lauri Karchonenom. Nezaslúžená prehra. Náš boxer boxoval po celé stretnutie útočný box. Fínsky boxer boxoval s ústupu bol pasívny. Len snaha domácich organizátorov udržať si na turnajoch v Litve Fínov, Nórov a pod. stála nášho boxera prehru 2:1 na body.
Výprava boxerov SR na medzinárodnom turnaji Karpačauskas 2008 v Litve
Športová hala, v ktorej sa medzinárodný turnaj v boxe Karpačauskas 2008 konal
V kategórii ročníkov 1993-1994 bolo po 6 až 8 boxerov. Žiaci nemôžu boxovať tri dni preto boli delené skupiny na ročník 1993/94 preto vyšli skupiny 4, 3, alebo 2 čo bolo finále.

Kategória ročník 1991 pokiaľ nedovŕšil 17 rokov a ročník 1993 . Boxovalo sa 4x2 min.
51 kg Ištván SÁRGA boxoval s Petrasom Viš
ňauskasom. Stretnutie bolo v rukách nášho súpera no i napriek tomu si zaslúži náš boxer pochvalu za bojovnosť do poslednej sekundy stretnutia. Prehra bola v semifinále - skončil na treťom mieste .

64 kg Jozef POĽÁK sa v ringu stretol s Ruským boxerom Jevgenij Chrupakov s boxerom vysokých kvalít. Nebyť bojovnosti a dobrej obrany by náš boxer prehral už v prvom kole stretnutia. V stretnutí náš boxer postupne získaval odvahu  a púšťal sa do samostatných útokoch a to hlavne po útoku súpera, čím si vy dobil možnosť boxovať štvrté kolo. Prehra nášho boxera, pre neho znamená nové skúsenosti pre jeho ďalší vývoj.
64 kg Gabriel LAKATOŠ predviedol vyrovnané stretnutie. I keď málo medzinárodne skúsený boxer bojoval s odhodlaním vyhrať. Boxoval s Lotyšom Petronisom Paulisom. Bol to boj do poslednej sekundy stretnutia. Prehra 2:1 na body bola nezaslúžená.

69 kg Marián SISÁK boxoval losom semifinále prvé stretnutie s Poľským boxerom ročník 1991. Majstrovstvá Slovenska v staršom doraste, ktoré boxoval s ročníkmi 1989, 90 boli pre neho dobrou prípravou na tento turnaj. Poľský boxer Gaysultanov Mayrber  Arménskeho pôvodu  bol veľmi silným a kvalitným súperom. Už na turnaji Olympijských nádeji  vedel, že pôjde túto hmotnosť postupne zhadzoval, čo sa mu vyplatilo. V ringu predviedol výkon za aký sa nemusíme hanbiť. Stretnutie vyhral 3:0 na body. Vo finále sa stretol s Litovským boxerom Mindaugausom  Kadžiulisom. Stretnutie prebiehalo s veľkým povzbudzovaním domácich, ale aj našich boxerov. Náš boxer až na zaváhanie v druhom kole predviedol bojovnejší výkon. Patril mu aj záver stretnutia, kedy presne zasahoval litovského boxera. Vyhlásenia nášho boxera víťazom trvalo len chvíľu. Organizátori zmenil verdikt 2:1 na body v prospech súpera, čo si sami zaslúžili piskot a nevôľu od vlastného početného publika. Marián Sisák skončil druhý - striebro.

Kategória ročník 1991, čo  dovŕšili 17 rokov a ročníky 1990 až 1988 bola vlastne kategória seniorov.
Veľmi kvalitná kategória obsadená hlavne Ruskými, Ukrajinskými, Litovskými  a Estónskymi boxermi.
51 kg Peter ŠENKY. Po vlne neúspechov v domácom ringu a v hmotnosti do 54 kg po operácii opäť sa dostal do formy a to zásluhou  dvojfázových tréningov  a úpravou hmotnosti smerom nadol do 51 kg. Los mu priniesol domáceho boxera dvojnásobného majstra seniorov Máriusa Viš
ňauskasa. Málo kto čakal s domácich usporiadateľov prehru svojho boxera. Peter Šenky od prvého kola boxoval nekompromisne a dva razy  mal počítaného súpera v prvom a vo štvrtom kole. Vyhral zaslúžene 3:0 na body. V semifinále mu nenastúpil domáci boxer Mantas Gumbrevičius, ktorý vinov organizátorov prvý deň štartoval o hmotnosť vyššie, aby sa nestretol v prípade výhry práve s Višňauskasom. Je dobré, že na druhý deň  mal Peter Šenky  opäť hmotnosť, nakoľko niektorí boxeri nesplnili limity a nepostupovali ďalej. Vo finále náš boxer boxoval opäť s Litovcom Rikardom Jefrevomasom. Opäť tvrdý a nekompromisný boj z našej strany. Dva razy súper počítaný a zaslúžené víťazstvo nášho boxera na turnaji.  1. miesto - zlato.

60 kg Mario ZÁBOJNÍK mal za súpera prvý de
ň boxera Nórska Deepo Singh. Náš boxer boxoval odvážne a zdalo sa, že nebude problém vyhrať. Nebyť zlého postavenia rúk (má ich nízko), ktoré priniesli v prvých kolách presne údery od nórskeho súpera na hlavu jeho víťazstvo by bolo presvedčivé. No i napriek postupnému útočnému spôsobu boja náš boxer toto stretnutie nevyhral. Tesná diskutabilná prehra 2:1 na body bola nezaslúžená. Boxer Nórska na druhý deň nespravil váhu a do finále nepostúpil, čo ľutovali organizátori.

81 kg Tomáš HRABOVECKÝ. V prvom kole veľmi ťažký los, ruský boxer Sergej Simonov. Stretnutie začalo opatrne. Postupne sa začal presadzovať ruský boxer. Chybou bola jeho aktivita na boj pri tele, kde mu prasklo obočie a boj bol prerušený pre roztrhnuté obočie. Stretnutie vyhral náš boxer 1. kolo  r.s.c.
V druhom stretnutí, v semifinále sa stretol náš boxer s Lotyšským boxerom Tadasom Tamašauskasom. V tomto stretnutí bolo vidieť hlavne postavu súpera aká ma byť v tejto hmotnosti. Robustnejší a zároveň tvrdý Lotyšský boxer bol nad sily  nášho boxera  u nás známeho bojovníka. Stretnutie Tomáš Hrabovecký prehral 3:0 na body. Skončil na treťom mieste.

Turnaj Karpačauskas v Litve nám priniesol opäť nové skúsenosti. Pre našich boxerov, ale aj trénerov  poučenie. V domácom prostredí, keď naši boxeri majú po tréningoch presnú hmotnosť si myslíme, že je to ich hmotnosť. Ku príkladu taký Sisák Marián postupne cieľavedome zhadzoval od turnaja v Ústi n./L., kde mal 73 kg (boxoval 75 kg). To isté aj Peter Šenky, ktorého malá hmotnosť, 53 kg po tréningoch jednoznačne predurčuje v medzinárodnom ringu do 51 kg. Tomáš Hrabovecký mal na turnaji pred vážením 78,90 kg čo je málo na hmotnosť do 81 kg. I pred turnajom ON  v Ústi n./L. došlo pri väčšom rozsahu tréningov k úprave hmotnosti smerom nadol a preto nám v ringu dobre zabojovali boxeri Dominik Kaľavský, ale aj Richard Sípos. Na sústredeniach, ktoré nám prezrádzajú nedostatky, ale aj prednosti po prvých d
ňoch rýchlo  klesá hmotnosť u niektorých boxerov. Sme zvyknutý na jednofázový tréning. Pri dvoj až trojfázových tréningoch sa ukáže, kto je aká hmotnosť. Preto dúfam, že v roku 2009 už počnúc mesiacom január začneme opäť s kondičnou prípravou trojfázovou, kde si postupne vyselektujeme silných jedincov na medzinárodný ring a ME, MS, ktoré budú na budúci rok.
Ringový rozhodca Vytas GURSKAS dvíha ruku na znak víťazstva Petrovi ŠENKYMU (SVK) po finálovom víťazstve nad Rikardom JEFREVOMASOM z Litvy

SEMIFINÁLOVÉ VÝSLEDKY
7. novembra 2008
Tréneri výberu SR Mgr. Marián SMOLÁK (vľavo) a Marián SMOLÁK s funkcionárom litovského boxu Vitalijom KARPAČAUSKASOM
Tréneri výberu SR Marián SMOLÁK (vľavo) a Mgr. Marián SMOLÁK s trénerom reprezentácie Českej republiky Karlom TELNÁROM

FINÁLOVÉ VÝSLEDKY
8. novembra 2008

KONEČNÉ PORADIE
ŠTÁTOV
Slovenskí tréneri Mgr. Marián SMOLÁK (vľavo) a Marián SMOLÁK počas recepcie s funkcionármi litovského boxu - prezidentom klubu Gongas Kaunas Anatolij MARMA
a prezident Litovského zväzu boxu Rimas RUDKAUSKAS
Slovenský reprezentant do 69 kg Marián SISÁK sa v Litve predviedol v tom najlepšom svetle. Škoda, že organizátori výsledok jeho finálového zápasu zmenili, mohli sme sa tešiť z ďalšieho zlata.
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner mládeže SR


FOTO:
Marián SISÁK st.
Pablo Software Solutions