37. MAJSTROVSTVÁ EURÓPY
seniorov v boxe
LIVERPOOL (Anglicko), 6. až 15. novembra 2008

V dňoch 6. až 15. novembra 2008 sa za účasti 249 boxerov zo 41 štátov Európy (Anglicko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čierna hora, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Gruzínsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Izrael, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Slovenská republika, Slovinsko, Srbsko, Škótsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Turecko, Ukrajina, Wales) uskutočnili v anglickom meste Liverpool 37. Majstrovstvá Európy seniorov. Plný počet účastníkov mali Bielorusko, Maďarsko a Rusko. Najviac titulov získali boxeri Ukrajiny - štyri. Bodovo na prvom mieste skončila Ukrajina s 21 bodmi (I.-4, II.-0, III.-1), pred Ruskom s 19 bodmi (I.-2, II.-3, III.-0) a Arménskom, ktoré získalo 13 bodov (I.-2, II.-1, III.-0). Majstrovstá Európy mali veľmi dobrú športovú a spooločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na majstrovstvá do Liverpoolu viedol vedúci výpravy a súčasne tréner Dušan BUČKO (Dubnica nad Váhom). Spolu s druhým trénerom Martinom GAJDOŠOM (Vranov nad Topľou) mali k dispozícii borcov: 54 kg  Martin PARLAGI (BC Globál Východ Vranov nad Topľou), 60 kg Rudolf DYDI (BC Dubnica nad Váhom) a 81 kg Ján ONDA (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto). S výpravou cestoval aj medzinárodný rozhodca AIBA Milan STRNAD (Dubnica nad Váhom).

Majstrovstvá Európy sa začali 6. novembra 2008 lekárskou prehliadkou a vážením od 07.00 hod. do 09.00 hod.. O 11.00 hod. bolo losovanie, z ktorého pre našich borcov vzišli nasledovní súperi: 54 kg - Martin PARLAGI - Pedro NATOS z Portugalska, 60 kg - Rudolf DYDI - VARGA Miklós z Maďarska a 81 kg - Ján ONDA - Vladimír CHALES z Moldavska. Vylučovacie súboje sa začali o 15.00 hod.
Ako prvý z našich boxoval 7. novembra 2008 Ján ONDA. Jano boxoval dobre, do 3. kolo stretnutie vyrovnané. V treťom kole však ringový rozhodca nášho borca napomínal verejne za hlavu a súper získal dvojbodový náskok. Potom bodoví rozhodcovia viac videli údery Moldavca ako nášho boxera a preto Onda prehral 5 : 10 na body a zo súťaže vypadol.

Druhý zasiahol do bojov Martin PARLAGI 8. novembra 2008 proti Natosovi. Martin boxoval uvoľnene, súpera predchádzal, boxoval s prehľadom a jednoznačne zvíťazil na body 8 : 0 a postúpil do osemfinále, kde ho čakal Bulhar Dalakiev.

Ako posledný z našej výpravy sa v na majstrovstvách Európy predstavil Rudolf DYDI, tiež 8. novembra 2008 a za súpera mal Maďara Vargu, s ktorým prehral v 3. kole vzdaním. Rudo mal zdravotné problémy, s ktorými sa pasoval už po príchode, čo sa prejavilo aj na úprave hmotnosti, a preto štartoval v šesťdesiatke. Je to vidieť, že v medzinárodnom ringu je táto hmotnosť nad jeho sily a preto aj jeho výkon nebol adekvátny boxera jeho kvalít.

D
ňa 11. novembra 2008 v boji o medailu nastúpil náš Martin PARLAGI proti skúsenému Dalakievovi z Bulharska. Je to veľmi skúsený boxer, ktorý bol finalistom majstrovstiev Európy spred dvoch rokov a minuloročný víťaz z majstrovstiev Európskej únie. Maťo však nastúpil bez rešpektu, chcel vyhrať za každú cenu. Jedinou jeho chybou bolo, že neplnil taktické pokyny trénera, čoho využil jeho skúsený súper, ťažil z chýb nášho borca a vyhral 4 : 0 na body.
Výkon nášho boxera treba kladne hodnotiť a popracovať s ním na taktickom vedení boja a môžeme mať v
ňom kvalitného borca v medzinárodnom ringu.
Vyraďovací súboj hmotnosti do 64 kg medzi Onder SIPALOM z Turecka (červený) a Marcinom LEGOWSKIM z Poľska
Štvrťfinálový súboj hmotnosti do 60 kg medzi Koba PKHAKADZEM z Gruzínska (červený) a VARGA Miklósom z Maďarska

SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
14. novembra 2008
Semifinálový súboj hmotnosti do 57 kg medzi Vasylom LOMACHENKOM z Ukrajiny (červený) a Hichem ZIOUTIM z Francúzska
Semifinálový súboj hotnosti do 69 kg medzi Jaoid CHIGUEROM z Francúzska (červený) a Jack CULCAY-KETH z Nemecka
Semifinálový súboj hmotnosti do 75 kg medzi Eamon O´KANEM z Írska (červený) a Maximom KOPYAKOVOM z Ruska

FINÁLOVÉ ZÁPASY
15. novembra 2008
Finálový súboj hmotnosti nad 91 kg medzi Denis SERGEEVOM z Ruska (červený) a Kubrat PULEVOM
z Bulharska
Finálový súboj hmotnosti do 51 kg medzi Georgiy CHYGAYEVOM z Ukrajiny (červený) a Salomo N´TUVEM zo Švédska

KONEČNÉ PORADIE ŠTÁTOV
Ringový rozhodca ako víťaza finálového súboja hmotnosti do 91 kg vyhmásil Egora MEKHONTSEVA z Ruska po víťazstve nad  Tsolak ANANIKYANOM z Arménska
TEXT:
Dušan BUČKO
tréner reprezentácie Slovenska


FOTO:
Fotogaléria ME 2008 Liverpool
Stuprň víťazov hmotnosti do 48 kg, zľava: Jose de la NIEVE LINARES (ESP), majster Európy Hovancs DANIELYAN (ARM), tretí Earhat PEHLIVAN (TUR)
a UNGVÁRI István (HUN)
Majster Európy do 81 kg
Oleksand USYK (Ukrajina)
Pablo Software Solutions