MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY
seniorov pre rok 2008
NITRA, 5. až 7. decembra 2008

V dňoch 5. až 7. decembra 2008 sa za účasti 46 boxerov zo 14 oddielov (BC Slovakia Bratislava, ŠKP Bratislava, BC Dubnica nad Váhom, BC Galanta, ŠKB Spartak Komárno, BC Bašta ZRMS Komárno, BC RTJ Malacky, BC Stavbár Nitra, BC Považan Nové Mesto nad Váhom, BC Trnava, MŠK Vranov nad Topľou, BC Global Východ Vranov nad Topľou, BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto, BC KN Zlatná na Ostrove) uskutočnili v nitrianskej športovej hale Olympia Majstrovstvá Slovenskej republiky v boxe seniorov pre rok 2008. Najviac titulov majstra SR (po dva) získali ŠKP Bratislava a BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto. Na prvom mieste skončil oddiel ŠKP Bratislava so 16 bodmi (I.-2, II.-2, III.-0), pred BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto s 15 bodmi (I.-2, II.-1, III.-2) a BC Slovakia Bratislava s 11 bodmi (I.-1, II.-2, III.-0). Cenu najtechnickejšieho boxera majstrovstiev získal boxer  ŠKP Bratislava Mgr. Pavol HLAVAČKA. Cenu najbojovnejšieho boxera majstrovstiev získal Michal KINCEL z domáceho BC Stavbár Nittra. Majstrovstvá mali slušnú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Peter JACHMAN (AIBA, Komárno). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia: Ing. Tibor HORNIG, Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava), Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratrislava), Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Mgr. René JUST (AIBA, Vrbové). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Počítačovú techniku mal pod paľcom člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mali na starosti MUDr. Ivan VAŇO a MUDr. Sylvia BYTELOVÁ (obaja Nitra).

POHĽAD NA MAJSTROVSTVÁ SR SENIOROV 2008

Majstrovstvá Slovenskej republiky vo vekovej kategórii mužov pre rok 2008, prebehli v d
ňoch 5. až 7.decembra. Ich dejiskom bola športová hala Olympia v Nitre.

Účasť 46 boxerov zo štrnástich oddielov SABA, je povzbudzujúca, hoci oproti nezáväzným prihláškam (72), bola podstatne nižšia, ale oproti roku 2006 o tretinu vyššia a napriek tomu, že v odhadoch sa najviac pomýlili domáci Nitrania, predsa sa prezentovali najvyšším počtom štartujúcich, čo svedčí o skutočnosti, že mužom sa až doposiaľ venovali najsystematickejšie zo všetkých oddielov SABA.

Hlavný rozhodca šampionátu Peter JACHMAN a predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO, zaprezentovali dovedna až 48 boxerov, dvaja však museli byť zo žrebovania vyradení, nakoľko v kategórii do 75 kg sa zišlo až 10 uchádzačov o titul v tejto hmotnosti.

Okrem širšieho poľa štartujúcich, bol potešiteľný fakt, že z ich celkového počtu, bolo až 48% mladších ako 20 rokov a z nich dokonca dvaja len 17 roční mladíci, Peter Šenky a Ladislav Takács, si dovolili vystúpiť na stupienok najvyšší. Tento fenomén len potvrdzuje správnosť cesty, nastúpenej v roku 2004, kedy sa v SABA oficiálne zaviedla veková kategória mladších žiakov. Znamená to, že už aj mladí majú čo hovoriť do kvality, ba práve oni tu prezentovali znaky pestrosti škály boxerského umenia, ktoré sa, podľa v histórii jedného z najuznávanejších odborníkov v amatérskom boxe, Konstantina Gradopolova, začína majstrovskou obranou.

Na tohoročnom slovenskom šampionáte, bol zrejmý práve rozdiel medzi neskoršie začínajúcimi „ fitnes“ boxermi a tými, ktorým bolo dopriate absolvovať boxerskú školu od A do Z vo veku, kedy sa učíme na prvé videnie. Snaha tých prvých bola sympatická, ale akokoľvek boli dobre pripravení kondične i silovo, chýbala úderová presnosť a jednoznačne nestačili na kontry, ústrety, odvety a tvorivú asociáciu mladíkov, ktorých tu reprezentovali hlavne Peter Šenky, Mário Zábojník, Ladislav Takács, Nikolas Hoáng a Michal Plesník, či o chlp starší Martin Parlagi a Michal Onda, ktorí majú spomínané elementy hlboko vžité.

Mimoriadne potešiteľným momentom nitrianskych M-SR bol fakt, že v štartovom poli nebolo, s výnimkou dvoch jedincov, outsiderov, s akými sme sa v minulosti na M-SR stretávali. Kvalitný a divácky zaujímavý box, prinieslo hlavne sobot
ňajšie semifinále a vo finále strhujúce duely Michal Onda (SNM) vs Michal Kincel (NR) a hlavne Ladislav Takács (BC GAL) vs Nikolas Hoáng BCP NM). Suverénmi vo svojich hmotnostiach boli Peter Šenky, Martin Parlagi, Pavol Hlavačka, Ján Onda a v muzikantskom slangu  „skokan roka“ Sandro Dirnfeld. Tí zostávajúci, sa museli  v bojoch o svoje tituly riadne zapotiť. Veľký výkonnostný vzostup bol evidentný u Michala Plesníka a Tibora Kružela, s kondíciou sa konečne „spriatelil„ Mišo Onda. Na naše pomery vysoký štandard odviedli Michal Kincel, Marek Gábriš, Branislav Chudý, Erik Balog, Tibor Šabík, Dominik Milko, Michal Hromek a Peter Hýravý. Škoda, že konkurencia nepreverila Tomáša Vaňa, na ktorého sa tešili domáci fanúšikovia i prítomní odborníci.

Veľmi pozitívne by som sa chcel zmieniť o práci bodových rozhodcov, ktorých verdikty boli takmer neuveriteľne spravodlivé a to  aj v tých najošemetnejších súbojoch. Na druhej strane by som si dovolil zapolemizovať o cene pre najtechnickejšieho boxera, pretože tu vyvstáva elementárna otázka, ako posudzovať boxerskú techniku ako takú, a kto je pri udeľovaní osobitnej ceny na toto de iure kompetentný.


Športová hala Olympia, je pre organizovanie športových podujatí ako stvorená, nakoniec na tie účely bola aj postavená. Nemôžem sa však zbaviť dojmu, že M-SR seniorov 2008, tu ťahali za kratší koniec, hoci organizátorom nemožno z hľadiska organizácie šampionátu nič vytknúť a zárove
ň  som si vedomý, že volejbal či basketbal možno hrať len na predpisových ihriskách.

Môj osobný názor, ako aj názory iných, ktorí majú čo do boxu hovoriť je, že ľady sa zrejme pohli a bude teda na vedení SABA, oddieloch, tréneroch a boxeroch, aby v nastúpenej ceste pokračovali a aby majstrovstvá 2009 nastúpený trend výraznou mierou potvrdili.
Tréner BC Stavbár Nitra Peter BACSKOR sekunduje  vo vyraďovacom zápase svojho zverenca do 69 kg
Mgr. Pavla HLAVAČKU
Tréner BC Dubnica nad Váhom Dušan BUČKO skunduje vo vyraďovacom zápase svojho zverenca do 75 kg
Marcela TRANGA
Semifinálový súboj hmotnosti do 64 kg medzi Michalom ONDOM z BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto (červený) a Marekom GÁBRIŠOM z BC Dubnica n./V.


VÝSLEDKY VYRAĎOVACÍCH ZÁPASOV
5. decembra 2008
Vyraďovací súboj hmotnosti do 69 kg medzi Igorom BAKANOM z RTJ Malacky červený) a Ondrejom ŠEBOROM z BC Trnava
Rozhodca Štefan MAJOROSI dvíha ruku na znak víťazstva vo vyraďovacom súboji Jánovi ONDOVI zo Slovenského Nového Mesta po víťazstve nad Rastislavom HRUŠKOM


VÝSLEDKY SEMIFINÁLOVÝCH ZÁPASOV
6. decembra 2008
Semifinálový súboj hmotnosti do 75 kg medzi Ladislavom TAKÁCSOM z BC Galanta (červený) a Branislavom CHUDÝM z BC Stavbár Nitra
Dramatický bol semifinálový súboj v hmotnosti nad 91 kg medzi Martinom HANUSOM z BC Slovakia Bratislava (červený) a Matúšom TÓTHOM zo Slov. Nového Mesta


VÝSLEDKY FINÁLOVÝCH ZÁPASOV
7. decembra 2008
Finálový súboj hmotnosti do 69 kg medzi Pavlom HLAVAČKOM z ŠKP Bratislava (červený) a Tiborom KRUŽELOM z BC Trnava
Finálový súboj hmotnosti do 91 kg  medzi Dominikom MILKOM z BC Slovakia Bratislava a Michalom PLESNÍKOM z BC Považan Nové Mesto nad Váhom

PORADIE ODDIELOV
Stupeň víťazov hmotnosti do 64 kg, zľava: Michal SPIŠIAK (BCS NR), majster SR Michal ONDA (BC SNM), Arpád LAKATOŠ (BC GAL) a Marek GÁBRIŠ (BC DCA). Odovzdával JUDr. Peter KOREC (vľavo)
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions