MAJSTROVSTÁ SLOVENSKEJ REPUBLIKY
staršieho dorastu na rok 2008
NOVÉ MESTO nad VÁHOM, 10. až 12. októbra 2008

V dňoch 10. až 12. októbra 2008 sa za účasti 47 boxerov zo 14 oddielov SR (BC Slovakia Bratislava, ŠKP Bratislava, BC Dubnica nad Váhom, BC Galanta, BC Dunaj Rom Komárno, ŠKB Spartak Komárno, BC Bašta RMS Komárno, BT Lučenec, BC RTJ Malacky, BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto, BC Považan Nové Mesto nad Váhom, JOKO BOXING Prešov, BC Ružinov 821, BC Trnava, MŠK Vranov nad Topľou) uskutočnili v Mestskej športovej hale v Novom Meste nad Váhom Majstrovstvá Slovenskej republiky staršieho dorastu pre rok 2008. Najviac titulov majstra SR (po dva) získali oddiely BC Považan Nové Mesto nad Váhom, ŠKP Bratislava a BC Dubnica nad Váhom. Bodovo na prvom mieste skončil oddiel BC Považan Nové Mesto nad Váhom so ziskom 18 bodov (I.-2, II.-2, III.-2), pred ŠKP Bratislava so 14 bodmi (I.-2, II.-1, III.-1) a BC Dubnica nad Váhom s 11 bodmi (I.-2, II.-0, III.-1). Cenu Majstra športu Michala GAJDOŠA získal Dávid ZŐLD z ŠKP Bratislava a cenu Františka ŠVARKU získal Nikolas HOÁNG z BC Považan Nové Mesto nad Váhom. Majstrovstvá mali dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Peter JACHMAN (AIBA, Komárno). V ringu a na bodoch sa striedali rozhodcovia:  Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratrislava), Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom), Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Branislav MITOŠINKA (EABA, Nová Dubnica), Michal HRABOVSKÝ (I. trieda, Komárno) a Vladimír SKALICKÝ (I. trieda, Trenčín). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Počítačovú techniku mal pod paľcom člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mali na starosti MUDr. Mojmír MUTH (Nové Mesto nad Váhom).

Účasť 47 boxerov mohla byť ešte menšia nebyť štartu mladých kadetov.
Iba 14 klubov postavilo svojich zverencov do majstrovského ringu. Stále sa nevieme poučiť z okolitých krajín, kde v nižších hmotnostných kategóriách stavajú kategórie žiakov - majstrov. Jedná sa hlavne o kategóriu 48 až 54 kg. Darmo boli vyzvané kluby, aby v týchto hmotnostiach priniesli aj 1993 ročník. Po majstrovstvách je už každý múdry. Účasť by rozhodne bola rozhodne vyššia.
Organizátor BC Nové Mesto n./V. sa veľmi dobre zhostil majstrovstiev Slovenska.
V hmotnostnej kategórii 51 kg  sa nedarilo podľa jeho predstáv nasadenej jedničke René Rajkovi ročník 1990. Už v úvodnom stretnutí práve s ročníkom 1993 Jurajom Čabalom (MŠK Vranov n./T.) mal, čo robiť, aby udržal bojovného súpera. V druhom stretnutí mal opäť bojovníka Ištvána  Šargu  (Slovenské Nové Mesto). Sľubné finále pre neho bolo len v úvodnom kole. Jeho súper Miroslav Kovács  (BC Dubnica n./V). bol nad jeho sily. Finálové stretnutie bolo z oboch strán bojovné Miroslav Kovács takticky udržiaval svoj náskok a zaslúžene vyhral.
Hmotnosť 54 kg: Táto hmotnostná kategória  mala i keď boli len štyria boxeri kvalitné obsadenie. Papierový favorit Peter Šenky prehral po dobrom 1. kole  zaslúžene na body s Dávidom Zőldom (ŠKP Blava). Dvojmesačný výpadok po operácii dal o sebe vedieť v podobe viditeľnej kondičnej prevahe jeho súpera.
Finále dobre zvládol Dávid Zőld, ktorý mimo prvého kola postupne zvyšoval svoj náskok v súboji s Róbertom Jankom BC Slovakia Bratislava. Kondícia a bojovnosť priniesla Dávidovi Zőldovi zaslúžené víťazstvo.
57 kg:  Slabo obsadená hmotnostná kategória  (3 boxeri) priniesla jednoznačné víťazstvo Matúšovi Babiakovi z ŠKP Blava.
60 kg: Opäť slabo obsadená hmotnostné kategória (3 boxeri). Mário Zábojník dominoval vo finále z Adamom Gulyasom z BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto.
64 kg: Plne obsadená hmotnostná kategória (8). Bojovné stretnutia boli v každej dvojici. Boje ako sa patrí na majstrovstvá Slovenska. Už úvodne stretnutie mal, čo robiť Tibor Kružel, aby si poradil s Jozefom Poľakom MŠK Vranov n./T.. Toto stretnutie bolo pre Tibora Kružela najtesnejším víťazstvom v jeho úspešnom ťažení. V ďalších stretnutiach si dobre počínali opäť mladší boxeri Henrik Bagin ŠKP Bratislava a Gabriel Lakatoš BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto. Finále opäť zvládol najlepšie Tibor Kružel, ktorý ukázal svoju skúsenosť a vyhral zaslúžene s bojovným Gabrielom Lakatošom na body.
69 kg: Opäť plne obsadená hmotnostná kategória (8). Favorit Ladislav Takács BC Galanta v každom stretnutí ukázal svoje majstrovské umenie. I napriek boľavým rukám dokázal zakryť svoj nedostatok pohybom a taktickým bojom v každom stretnutí. Predviedol to aj vo finále s Bélom Glonerom BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto.
75 kg: Hmotnosť obsadená dobrými a skúsenými boxermi. Najmladší účastník tejto hmotnosti Marián Sisák MŠK Vranov n./T. (ročník 1992) predviedol na svoj vek bojovný výkon. Jeho zdatný súperi Nikolas Tanko BC Galanta, Mário Lakatoš ŠKB Spartak Komárno boli pre neho veľkou skúškou do budúcnosti. Svoju suverenitu v ringu predviedol Nikolas Hoáng BC Považan Nové Mesto n./V.. Vo finále mu Marián Sisák odolával tri kola. Štvrté kolo Mário Hoáng zvládol dobre takticky, ale aj fyzicky. Práve v tomto stretnutí sa ukázalo to, že nie je  čo čakať pre vyspelých jedincov v nižších vekových kategóriách. Rozdiel veku  Hoáng ročník 1989 a Sisák ročník 1992 nebolo v prvých kolách badať.
81 kg: Tiež dobré obsadená skúsenejšími boxermi. Viacero individualít predviedlo svoje výkony na slušnej úrovni. Peter Kucek (BC Považan Nové Mesto n./V.), Dominik Kaľavský (BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto), Rastislav Hruška (ŠKP Bratislava) a v neposlednej rade Tomáš Hrabovecký  Joko Boxing Prešov boli si vo vzájomných stretnutiach veľmi vyrovnanými súpermi.
Ani Mário Herák BC Považan Nové Mesto n./V. po dlhšej odmlke nič nedaroval svojmu súperovi vo vyraďovacom boji Tomašovi Hraboveckému. Finále bolo viac pre bojovného Tomáša Hraboveckého (Joko Boxing Prešov), ktorý svoje stretnutie vyhral nad Rastislavom Hruškom bojovnejším výkonnom  na body.
Hmotnosť nad 91 kg (3) slabo obsadená kategória priniesla dva boje. Michal Plesník skúsený, dlhoročný boxer nedal šancu vo finalovom stretnutí oddielovému kolegovi Jánovi Sedláčkovi  a svoje stretnutie vyhral pred limitom.

Majstrovstvá Slovenska v staršom doraste opäť ukázali slabiny nášho boxu. Objavilo sa pár individualit, s ktorými je potrebné ďalej robiť v reprezentácii. Odchádzajúca generácia ročníky 1989 Nikolas Hoáng, Michal Plesník, ďalej ročník 1990 Mário Zábojník s týmito je potrebné robiť v kategórii seniorov. Priestor majú v seniorskej extralige. K ním je potrebné zaradiť boxerov ročníkov 1991 a 1992, ktorí boli schválení na predkolá v seniorskej extralige tohto roku 2008. Pre rok  2009, kedy je predpoklad oficiálneho odštartovania extraligy seniorov dostanú  príležitosť ročníky 1993 a to hlavne v nižších hmotnostných kategóriách. I tu máme v dorasteneckej lige pár talentov. Pokiaľ budú vytvorené podmienky a  náväznosť súťaži od žiackych súťaži po seniorské možno sa dočkáme aj postupov na OH a medaily z ME a MS
.
Výkony boxerov na majstrovstvách SR si prišiel pozrieť aj novozvolený prezident SABA Mikuláš VAREHA (uprostred), vľavo člen ŠTK SABA Karol OREL a vpravo zástupca galantského boxu Mgr. Pavol HOSNÉDL

Stupeň víťazov hmotnosti do 60 kg, zľava: Dávid KLÍMA (RTJ MA), majster SR Mário ZÁBOJNÍK (BC DCA) a tretí Adam GULYÁS (BC SNM). Odovzdávali: Prezident SABA Mikuláš VAREHA (vľavo) a Ing. Jaroslav ŠLESAR (Dubnica nad Váhom)
Stupeň víťazov hmotnosti do 69 kg, zľava: Béla GLÓNER (BC SNM), majster SR Ladislav TAKÁCS (BC GAL) a tretí Jozef KROŠLÁK, Adam BUČEK (obaja BC TT). Odovzdávali: prezident SABA Mikuláš VAREHA (vľavo)
a Juraj STERN (Galanta)


VÝSLEDKY VYRAĎOVACÍCH BOJOV
10. októbra 2008
Vyraďovací súboj hmotnosti do 51 kg medzi René RAJKÓM z BC Bašta ZRMS Komárno (červený)
a Jurajom ČABALOM z MŠK Vranov nad Topľou
Vyraďovací súboj hmotnosti do 64 kg medzi Michalom MISLOVIČOM z BC RTJ Malacky (červený) a Filipom DRAHOVSKÝM z BC Ružinov 821

SEMIFINÁLOVÉ VÝSLEDKY
11. októbra 2008
Semifinálový súboj hmotnosti do 54 kg medzi Róbertom JANKOM z BC Slovakia Bratislava (červený) a Romanom TATARKOM z BC RTJ Malacky
Semifinálový súboj hmotnosti do 75 kg medzi Nikolasom HOÁNGOM z BC Považan Nové Mesto nad Váhom (červený) a Ladislavom LEŠŠOM z Joko Boxin Prešov

FINÁLOVÉ VÝSLEDKY
12. októbra 2008
Finálový súboj hmotnosti do 64 kg medzi Tiborom KRUŽELOM z BC Trnava (červený) a Gabrielom LAKATOŠOM z BC Agent 007 Team Slov. Nové Mesto
Finálový súboj hmotnosti nad 91 kg medzi Michalom PLESNÍKOM z BC Považan Nové Mesto nad Váhom (červený) a oddielovým kolegom Jánom SEDLÁČKOM

KONEČNÉ PORADIE DRUŽSTIEV
Najúspešnejšie družstvo na M-SR Staršieho dorastu - družstvo BC Považan Nové Mesto nad Váhom s trénerom Františkom HORŇÁKOM (vľavo), prezidentom oddielu JUDr. Slavomírom MIČEKOM (vpravo) a prezidentom SABA Mikulášom VAREHOM (druhý zľava)
Cenu Michala GAJDOŠA získal Dávid ZŐLD z ŠKP Bratislava. Odovzdávali, zľava: Peter GAJDOŠ, Mikuláš VAREHA, Paulína GAJDOŠOVÁ a František HORŇÁK
Cenu Františka ŠVARKU získal Nikolas HOÁNG z Považanu Nové Mesto n./V. Odovzávali Peter GAJDOŠ, Mikuláš VAREHA, Paulína GAJDOŠOVÁ a Fr. HORŇÁK
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner mládeže SR
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions