1. MAJSTROVSTVÁ SVETA
staršieho dorastu v boxe
GUALADAJARA (Mexiko), 25. októbra až 1. novembra 2008

V dňoch 25. októbra až 1. novembra 2008 sa za účasti 287 boxerov zo 58 štátov sveta (Argentína, Anglicko, Arménsko, Americká Samoa, Austrália, Barbados, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Brazília, Česká republika, Čierna hora, Dánsko, Dominikánska republika, Estónsko, Filipíny, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, India, Írsko, Izrael, Japonsko, Kanada, Kazachstan, Kolumbia, Korea, Kosta Rica, Kuba, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Mexiko, Moldavsko, Nemecko, Panenské ostrovy, Paraguay, Poľsko, Porto Rico, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko, Škótsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Tajvan, Taliansko, Thajsko, Trinidad a Tobago, Turecko, Ukrajina, USA, Uzbekystan, Venezuela, Wales) uskutočnili v mexickom meste Gualadajara Majstrovstvá Sveta  mládeže (staršieho dorastu). Slovensko na tieto majstrovstvá nevyslalo ani jedného boxera. Plný počet účastníkov, t.j. 11 mali Kuba, USA, Kazachstan, Turecko, Ukrajina a Rusko. Najviac titulov získali boxeri Kuby - štyri a dva získali boxeri Mexika. Bodovo na prvom mieste skončila Kuba s 24 bodmi (I.-4, II.-1, III.-1), pred Ruskom so 16 bodmi (I.-1, II.-3, III.-2) a Írskom, ktoré získalo 13 bodov (I.-1, II.-2, III.-2). Majstrovstá Sveta mali veľmi dobrú športovú a spooločenskú úroveň.

Aj napriek tomu, že naši boxeri sa na týchto majstrovstvách nezúčastnili, chcel by som priaznivcom boxu trochu priblížiť tieto majstrovstvá, ktoré sa konali v Mexiku. Nebudem sa rozpisovať zo široka, ale by som sa zameral len na boxerov krajín, s ktorými Slovensko susedí.

V hmotnosti do 48 kg bolo zaevidovaných 23 boxerov. V prvom kole sa stretol KANALAS Robert z Maďarska s Man Shuk HWANGOM z Kórei. Kanalas využil svoje schopnosti, bol rýchlejší a úspešne bodoval. Vyhral 13 : 6 na body a postúpil do druhého kola. V druhom kole sa stretol z domácim boxerom Saul JUAREZOM. Zápas bol vyrovnanejší, ako predchádzajúci, ale zásluhou záveru rozhodcovia sa priklonili na stranu Kanalasa, ktorý vyhral 13 : 10 na body a postúpil do štvrťfinále. Tu na neho čakal Jeremy BECCU z Francúzska, ktorý na body 29 : 26 vyradil kubánca Ervina Marksa. V tomto stretnutí už Kanalas ťahal za kratší koniec a prehral vzdaním v 2. kole.
Semifinále v tejto hmotnosti obstarali Grigoriy NIKOLAYCHUK z Ruska a Luis Miguel DIAZ z Dominikánskej republiky. V peknom rýchlom stretnutí bol lepší boxer Ruska a vyhral 9 : 6 na body. V druhom semifinálovom zápase sa stretli Jeremy BECCU z Francúzska a Nanao Singh THOKCHOM z Indie. Ind bol jednoznačne lepší a zaslúžene vyhral na body 14 : 4.
Finále, ktoré sa uskutočnilo 1. novembra 2008 nastúpili Grigoriy NIKOLAYCHUK z Ruska a Nanao Singh THOKCHOM z Indie. Ind bol opäť pohyblivejší, úspešne unikal Nikulaychukovi z dosahu a bodoval. Thokchom zaslúžene zvíťazil 15 : 5 na body a stal sa majstrom sveta v hmotnosti do 48 kg.

V hmotnosti do 51 kg sa prezentovalo 29 boxerov. V prvom kole na seba narazili Sergey VINNYTSKYI z Ukrajiny a Orlandom Felix PEREZOM ZAPATOM z Dominikánskej republiky. Vinnytskyi na pohyblivého súpera nestačil a prehral 1 : 8 na body. V prvom kole si sily zmeral aj DOBRADI Zsol z Maďarska s Lavanom MADDOXOM z Panenských ostrovou. Silový box Dobradiho mu vyniesol víťazstvo RSC v 3. kole a postúpil. V druhom kole nastúpil najskôr Rajnchold BROMBOSZCZ z Poľska proti Ciprianovi APODARESEIOVI z Rumunska. Vo vyrovnanom zápase zvíťazil 17 : 12 na body Apodaresei. V poslednom zápase 2. kola tejto hmotnosti sa stretli Almas ZHAKIPOV z Kazachstanu a DOBRADI Zsolt z Maďarska. Dobradimu silový box nevychádzal a Zhakipov bodoval z obrany, čo sa mu vyplatilo a vyhral 10 : 2 na body.
Semifinálový zápas v tejto hmotnosti obstarali Bunyodbek MASHRAPOV z Uzbekistanu a Yuniel ROBLES z Kuby. Vo vyrovnanom zápase zvíťazil 13 : 12 na body Robles a postúpil do finále. V druhom semifinálovom zápase tejto hmotnosti sa stretli Adam LOPEZ z USA a Jonathan GONZALEZ z Porto Rica. V zápase mal navrch Gonzales, ktorý zvíťazil 11 : 5 na body.
Finálový zápas obstarali Yuniel ROBLES z Kuby a Jonathan GONZALEZ z Porto Rica. Vyrovnaný zápas v poslednom kole na svoju stranu strhol Jonathan GONZALEZ, ktorý vahral 12 : 5 na body a stal sa majstrom sveta v hmotnosti do 51 kg.

V hmotnosti do 54 kg sa prezentovalo 29 boxerov. V prvom kole sa najskôr  stretol Yohandry CAMPOS z Venezuely s NAGY Krisztianom z Maďarska. Nagy na pohyblivejšieho súpera nestačil a prehral na body 3 : 17. V druhom kole nastúpil ukrajinec Olegh PRUDKYY, ktorý mal voľný los proti Josue MACHADOVI z Porto Rica. Prudkyy vo vyrovnanom zápase bojoval, ale mu to nestačilo a prehral 10 : 14 na body.
V semifinále tejto hmotnosti proti sebe nastúpili Timacoy WILLIAMS z Austrálie a Razvan ANDREIANA z Rumunska. V takticky vedenom súboji bol lepší Andreiana a vyhral 8 : 3 na body. V druhom semifinále sa stretli Magomed KURBANOV z Ruska a Matti KOOTA z Fínska. Opäť taktický súboj, lepšie z neho vyšiel boxer Ruska Kurbanov, ktorý zvíťazil 7 : 2 na body.
Vo finále tejto hmotnosti mali obstarať
Razvan ANDREIANA z Rumunska a Magomed KURBANOV z Ruska. Pre zranenie Rumun Andreiana na súboj nenastúpil a tak víťazom tejto hmotnosti a majstrom sveta sa stal Magomed KURBANOV z Ruska.
Nastúpení boxeri jednotlivých štátov na slávnostnom otvorení Majstrovstiev Sveta staršieho dorastu v Mexiku
Za prítomnosti prezidenta AIBA Dr. Ching-Kuo WU prvé Majstrovstvá sveta staršieho dorastu otvoril prezident Asociácie a Národného olympijského výboru Mexika pán Mario Vázquez RAŇA
Počas otvorenia majstrovstiev v kultúrnom programe vystúpili tanečníci, ktorí prezentovali národnú kultúru Mexika

V hmotnosti do 57 kg  sa prezentovalo tiež 29 boxerov. V prvom kole najskôr nastúpil Luis Lucas SANTANAS z Brazílie proti Olegovi SHEFFEROVI z Ukrajiny. Sheffer bol rýchlejší, predchádzal súpera, úspešne bodoval a zaslúžene zvíťazil 21 : 6 na body. Po
ňom nastupoval PROVICS László z Maďarska proti Fazliddinovi GAIBNAZAROVI z Uzbekistanu. V druhom kole nastúpil Roshan Singh KANGKHAM z Indie proti Olegovi SCHEFFEROVI z Ukrajiny. Opäť Ukrajinec bol úspešnejší a tentoraz zvíťazil 14 : 6 na body. Vo štvrťfinále ho čakal Eduard SCHMIDT z Nemecka. Aj tento súper ho nepremehol, hoci zápas bol vyrovnaný a predovšetkým o taktike. Scheffer zvíťazil 3 : 2 na body.
V semifinále tejto hmotnosti sa najskôr stretli Marin DRAGOS z Rumunska z Maximom DADASCHEVOM z Ruska. Dadaschev nedal Rumunovi šancu a taktickom boji zvíťazil 6 : 1 na body. V druhom semifinálovom zápase sa stretol Oleg SCHEFFER z Ukrajiny a Oscar Rafael VALDEZ z Mexika. Tentokrát Ukrajinec nezopakoval svoj výkon z predchádzajúcich zápasov, naletel na úder a prehral verdiktom RSCH v 1. kole.
Finále hmotnosti do 57 kg zaobstarali Maximom DADASCHEVOM z Ruska a Oscar Rafael VALDEZ z Mexika. Veľmi dobre pohybujúci sa boxer Mexika Valdez využil každé, i malé zaváhanie súpera a úspešne bodoval. Zaslúžene zvíťazil jednoznačne na body 12 : 0 a tak získal prvý titul majstra sveta pre Mexiko.

V hmotnosti do 60 kg sa prezentovalo 33 boxerov. V druhom kole sa najskôr stretol Viacheslav GUDENKO z Ukrajiny s Olafsom SIRMANISOM z Lotyšska. RSC v prvom kole zvíťazil Gudenko. Potom nastúpilSOS Erik z Maďarska proti Rolandovi TACUYANOVI z Filipín a prehral s ním verdiktom RSC v 1. kole. V treťom vyraďovacom kole sa stretli Galrence GOYERMAN zo Švédska a Viacheslav GUDENKO z Ukrajiny. Gudenko útočil, úspešne bodoval, načo jeho súper reagoval nečistým spôsobom boja, bol napomínaný a v 3. kole ho ringový rozhodca diskvalifikoval. Vo štvrťfinále na GUDENKA v červenom rohu čakal súper Daniyar YELEUSSINOV z Kazachstanu. A bol to súper nad jeho sily, prehral s ním 16 : 5 na body.
V semifinále sa stretli Daniyar YELEUSSINOV z Kazachstanu a Vage SARUKHANYAN z Ruska.Yeleussinov bol útočnejší a presnejšie zasahoval a zvíťazil 15 : 3 na body. V druhom semifinále sa stretli Aliaksej HALETSICH z Bieloruska a Raymond MOYLLET z Írska. V takticky vedenom boji bol úspešnejší Ír a vyhral 5 : 2 na body.
Finále v tejto hmotnosti obstarali Daniyar YELEUSSINOV z Kazachstanu Raymond MOYLLET z Írska. Finále prinieslo veľmi taktický súboj, do ktorého sa obaja súperi veľmi nehrnuli, vyčkávali na chyby súpera a tých bolo málo. V konečnom účtovaní zvíťazil 3 : 1 na body Raymond MOYLLET a stal sa majstrom sveta hmotnosti do 60 kg.
V hmotnosti do 64 kg sa zaprezentovalo 36 boxerov. V druhom kole, kde postúpil volným losom najskôr nastúpil Igor PANKEVYCH z Ukrajiny proti Valerimu  SIRBU z Moldavska. Lepšie pripravený Ukrajinec zvíťazil 12 4 na body. Potom v tomto kole nastúpil Kenneth DIAZ z Porto Rica proti Zdeněkovi CHLÁDEKOVI z Českej republiky. V zaujímavom a dramatickom súboji zvíťazil 7 : 4 na body Chládek a postúpil do ďalšieho kola. Vo šiestej dvojici tejto hmotnosti nastúpili proti sebe Francesco NESPRO z Talianska a  Marcin JARZYNA z Poľska. Jarzyna na svojho súpera nestačil a prehral na body 2 : 6. V trinástej dvojici tohto kola sa stretli SZABO Ervin z Maďarska a Frank IZLA z Kuby, na ktorého Szabó nenašiel účinný spôsob boja a prehral 2 : 8 na body. V treťom vyraďovacom kole sa najskôr stretol Igoor PANKEVYCH z Ukrajiny s reprezentantom Českej republiky Zdeněkom CHLÁDEKOM. Dobre pripravený Chládek svojmu súperovi takmer nič nedovolil, využil každú jeho chybu a zaslúžene zvíťazil 14  6 na body. Vo štvrťfinále sa CHLÁDEK stretol z Romanom USIKOVOM z Ruska a opäť zvíťazil, tentoraz 6 : 1 na body.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli Zden
ěk CHLÁDEK z Českej republiky a Jamie KAVANNAGH z Írska. Vo vyrovnanom zápase bol šťastnejší KAVANNAGH, ktorý zvíťazil 8 : 6 na body. V druhom semifinále sa stretli  Uklamjon RAHMONOV z Uzbekistanu.a Frank IZLA z Kuby. V peknom bojovnom zápase zvíťazil 9 : 4 na body Frank Izla z Kuby.
Finále v tejto hmotnosti obstarali Jamie KAVANNAGH z Írska a Frank IZLA z Kuby.V zápase sa potvrdila kubánska škola, v ktorej dominovala rýchlosť a presnosť úderu. V zápase zvíťazil 7 : 2 na body Frank IZLA a stal sa tak majstrom sveta v hmotnosti do 64 kg.

V hmotnosti do 69 kg sa prezentovalo 27 boxerov. V prvom vyraďovacom kole tejto hmotnosti nastúpili Reda SAAD z Francúzska a Marcos NADER z Rakúska. V bojovnom zápase, v ktorom padlo veľa úderov, aktivitou hýril Náder, ktorý zvíťazil 18 : 9 na body. V šiestom zápase prvého kola nastúpili ORAVECZ Pál z Maďarska a Petr KHAMUKOV z Ruska. Aktívnejší a častejšie zasahujúcejší bol ruský boxer, ktorý zvíťazil 16 : 3 na body. V ôsmom zápase tohto kola nastúpili George BRYAN z Trinidadu a Tobaga s Tarasom MAKAROVOM z Ukrajiny. V zápase jednoznačne na body 10 : 0 zvíťazil ukrajinec Makarov. V druhom kole tejto hmotnosti nastúpil Oscar MOLINA z Mexika s Marcosom NADEROM z Rakúska. Náder tentoraz neuspel a prehral 1 : 8 na body. V siedmom zápase druhého kola tejto hmotnosti sa stretli Taras MAKAROV z Ukrajiny s Errolom SPENCE z USA. Spence bol rýchlejši, lepšie bodoval a zvíťazil 11 : 4 na body.
V prvom semifinálovom zápase tejto hmotnosti sa stretli David JOYCE z Írska s Oscarom MOLINOM z Mexika. V taktickom súboji zvíťazil domáci boxer Molina 4 : 2 na body. V druhom semifinálovom zápase nastúpili Satula ABDULAI z Nemecka a Boturjon MAHMUDOV z Uzbekistanu. Vo vyrovnanom zápase bol šťastnejší Mahmudov, ktorý zvíťazil 8 : 6 na body.
Finále hmotnosti do  69 kg obstarali Oscar MOLINA z Mexika a Boturjon MAHMUDOV z Uzbekistanu. Molina využil domáce prostredie, sústredene boxoval, úspešne bodoval a zaslúžene zvíťazil 9 : 1 na body a stal sa majstrom sveta hmotnosti do 69 kg.

V hmotnosti do 75 kg  sa prezentovalo 27 boxerov. V prvom kole tejto hmotnosti nastúpil GONDI Tamas z Maďarska proti Luisovi ARIASOVI a prehral s ním verdiktom RSC v 2. kole. V siedmom zápase prvého kola proti sebe nastúpili Felipe NUNES z Brazílie a Oskar LAKOMÝ z Českej republiky. V zápase jednoznačne 10 : 0 na body zvíťazil Lakomý. V druhom kole sa Oskar LAKOMÝ stretol s Ulus KAYOM z Turecka a aj nad tým zvíťazil 12 : 5 na body. Vo štvrťfinále v červenom rohu na Lakomého čakal Luis ARIAS z USA. Tento súper už bol však nad jeho sily a prehral s ním  4 : 14.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli Rey RECIO z Kuby a Dimitry BIVOL z Ruska. V tvrdom zápase 10 : 2 na body zvíťazil Recio. V druhom semifinálovom zápase sa stretli Luis ARIAS z USA a Enrico KOELLING z  Nemecka. Na body 7 : 1 zvíťazil  KOELLIN.
Finále tejto hmotnosti obstarali Rey RECIO z Kuby a Enrico KOELLING z  Nemecka. V taktickom a vyčkávacom súboji 4 : 2 na body zvíťazil a majstrom sveta hmotnosti do 75 kg sa stal Rey RECIO z Kuby.

Zápas prvého dňa, hmotnosti do 57 kg, v ktorom sa stretli Maxim  DADASHEV z Ruska (červený) a Ural KARSLIOGLU z Turecka
Súboj druhého vyraďovacieho kola hmotnosti do 48 kg medzi Grigoriyom NIKOLAYCHUKOM z Ruska a Evierom HERNANDEZOM z Venezuely
Zápas 2. kola hmotnosti do 48 kg medzi Saul JUAREZOM z Mexika (červený) a KANALAS Robertom z Maďarska
V hmotnosti do 81 kg sa prezentovalo 23 boxerov. V prvom kole nastúpil SZELL Tamas z Maďarska proti Jeisonovi PAVONOVI z Ekuadoru. Szell sa snažil držať krok so svojim súperom, ale mu to nevychádzalo a prehral 3 : 8 na body. V druhom kole nastúpili Marten  MAGOMEDOV z Ruska a Enver TUKTAROV z Ukrajiny. V taktickom a silovom zápase zvíťazil 8 : 4 na body Magomedov.
V prvom semifinálovom zápase sa stretli Marten  MAGOMEDOV z Ruska a Thomas McCARTHY z Írska. Vo vyrovnanom a takticky vedenom zápase 8 : 6 na body zvíťazil Magomedov. V druhom semifinálovom zápase proti sebe mali nastúpiť Gianluca ROSCIGLIONE z Talianska a Jose Angel LARDUET z Kuby. Pre zranenie Taliana víťazstvom bez boja do finále postúpil Larduet z Kuby.
Vo finálovom zápase tejto hmotnosti proti sebe nastúpili Marten  MAGOMEDOV z Ruska a Jose Angel LARDUET z Kuby. Magomedov hneď v prvom kole inkasoval tvrdý úder, po ktorom nebol schopný boja a ringový rozhodca zápas ukončil verdiktom RSC v 1. kole a tak víťazom tejto hmotnosti do 81 kg a majstrom sveta sa stal Jose Angel LARDUET z Kuby.

V hmotnosti do 91 kg sa prezentovalo 14 borcov. V prvom vyraďovacom kole tejto hmotnosti nastúpil Martin KRELINA z Českej republiky proti Nicholasovi KISNEROVI z USA. Snaha sa českému boxerovi zaprieť nedá, ale na svojho súpera nestačil a prehral 4 : 10 na body. V piatom vyraďovacom kole tejto hmotnosti proti sebe nastúpili  Marcin SIWY z Poľska a Marko RADONJIČ z Čiernej hory. V tvrdom zápase zvíťazil taktickejšie boxujúci Siwy na body 7 : 5. V šiestom zápase tohto kola proti sebe nastúpili Yan SUDZILOUSKI z Bieloruska a Taras DENYSENKO z Ukrajiny.
V prvom semifinálovom zápasae proti sebe nastúpili Aurel MANOLE z Rumunska a Ivan DYCHKO z Kazachstanu. V taktickom súboji, v ktorom súperi čakali na chybu protivníka zvíťazil 4 : 2 na body Dychko. V druhom semifinále proti sebe nastúpili Erislandy SAVON z Kuby a Marcin SIWY z Poľska. Na túto váhu v pomerne rýchlom zápase zvíťazil 18 : 7 na body Savon.
Finále hmotnosti do 91 kg obstarali Ivan DYCHKO z Kazachstanu a Erislandy SAVON z Kuby. V peknom a vyrovnanom zápase na body 10 : 8 zvíťazil Erislandy SAVON z Kuby a stal sa majstrom sveta v tejto hmotnosti.

V hmotnosti nad 91 kg sa prezentovalo 17 boxerov. Vo štvrtom zápase vyraďovacieho kola tejto hmotnosti nastúpil Dominik MUSIL z Českej republiky proti Erikovi BRECHLINOVI z Nemecka. Musil nezachytil úvod a jeho súper už potom len zvyšoval náskok a vyhral tento súboj  13 : 3 na body. V predposlednom zápase vyraďovacieho kola tejto hmotnosti nastúpili Juan Isidro HIRACHETA z Mexika a SZŐKE-TASI Zoltán z Maďarska. Szőke-Tasi bol celý čas pod tlakom a nakoniec prehral verdiktom RSCI v 3. kole. V poslednom vyraďovacom zápase tejto hmotnosti nastúpili Haqq Tariq ADBUL z Trinidadu a Tobaga proti Iegorovi PLEVAKOVI z Ukrajiny. V rýchlom zápase zvýťazil presnejšie zasahujúci Plevako z Ukrajiny 11 : 7 na body. Vo štvrťfinále Plevako nastúpil proti Juan Isidro HIRACHETOVI z Mexika, nedal mu žiadnu šancu a zvíťazil 11 : 1 na body.
V prvom semifinálovom zápase proti sebe nastúpili Omar IBANEZ z Kuby Erik BRECHLIN z Nemecka. Opäť rýchly zápas, po technickej stránke na slušnej úrovni vyhral nemecký boxer Erik BRECHLIN 13 : 3 na body. V druhom semifinálovom zápase proti sebe nastúpili Joseph DAWEJKO z USA a Iegor PLEVAKO. v pomerne  vyrovnanom zápase misky na svoju stranu naklonil Dawejko z USA, ktorý zvíťazil 8 : 3 na body.
Vo finále tejto hmotnosti sa stretli Erik BRECHLIN a Joseph DAWEJKO z USA. Dawejko v tomto prípade svojho súpera vysoko vybodoval 9 : 1 a nenechal nikoho na pocgybách, že právom sa stal majstrom sveta v najťažšej hmotnostnej kategórii.

Súboj druhého vyraďovacieho kola hmotnosti do 69 kg medzi Oscarom MOLINOM z Mexika (červený) a Marcosom NADEROM z Rakúska
Semifinálový súboj hmotnosti do 54 kg medzi Magomedom KURBANOVOM z Ruska (červený) a Matti KOOTOM z Fínska

SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
31. októbra 2008
Zápas druhého vyraďovacieho kola v hmotnosti do 64 kg medzi SZABÓ Ervinom z Maďarska (červený) a Frankom IZLOM
z Kuby
Finálový zápas hmotnosti dfo 51 kg medzi Yunielom  ROBLESOM z Kuby (červený) a  Jonathanom GONZALESOM
z Porto Rica

FINÁLOVÉ ZÁPASY
1. novembra 2008
Finálový zápas hmotnosti do 57 kg medzi Maximom DADASHEVOM z Ruska (červený) a Oscarom VALDEZOM z Mexika
Finálový zápas hmotnosti do 69 kg medzi Oscarom MOLINOM z Mexika (červený) a Boturjonom MAHMUDOVOM z Uzbekistanu

Vystúpenie reprezentantov Českej republiky a výsledky jednotlivých borcov na majstrovstvách zhodnotil vedúci výpravy Českej republiky Mgr. Svatopluk ŽÁČEK:

64 kg - Zden
ěk CHLÉDEK - Kenneth DIAZ (PUR) na body 7:4 (1:0,0:3,4:0,2:1). Náš boxer od prvého kola šiel za súperom, "robil" zápas, ale nemohol sa presadiť. Vdruhom kole pokračoval v útoku, robil chyby a toto prehral o 3 body. V treťom kole zrýchlil, spresnil údery a tým prakticky otočil boj vo svoj prospech. Posledné kolo takticky súpera k ničomu nepustil a zápas dotiahol do víťazného konca.
V druhom zápase zvíťazil nad Igorom PANKEVYCH (UKR) na body 14:6 (2:2,3:0,6:1,3:3). Zápas vo veľkom tempe. Chládek hneď od začiatku šiel do útoku, ale celé kolo vyhrával jeho súper. Až na konci náš boxer výsledok zrovnal. Druhé a tretie kolo náš reprezentant pridal na presnosti, súpera predchádzal a v týchto dvoch kolách získal 8 bodový náskok. V poslednom kole sa ešte Ukrajinec snažil zvrátiť výsledok, vrhol sa do útoku, toto kolo bolo plné výmien, boja na krátku vzdialenosť, ale náš borec si v
ňom náskok udržal. Chládkova výhra je cenená vysoko, pretože Ukrajinci patria ku svetovej špičke.
V treťom zápase, v boji o bronz zvíťazil nad Romanom USIKOVOM (RUS) na body 6:1 (1:1,2:0,1:0,2:0). Zden
ěk pri svojej tradičnej bojovnosti dodržal taktické pokyny trénerov, bezhlavo neútočil a trpezlivo zbieral bo-

KONEČNÉ PORADIE ŠTÁTOV
dy. Od druhého kola súperovi svojou aktívnou obranou nedovolil ani jeden bod! Podal vynikajúci výkon a de facto technického Rusa predčil vo všedkých smeroch. Jeho výkony na šampionáte mali stúpajúcu tendenciu, veď tu počas dvoch dní porazil výborných boxerov zo svetovej špičky, Urjajinca a Rusa.
Štvrtý zápas, v boji o finále prehral s Jamie KAVANAGHEM z Írska na body 6:8 (1:1,3:3,0:1,2:3). Podľa názoru vedenia výpravy Českej republiky Chládek tento zápas neprehral! V druhom a poslednom kole mu neboli viditelné údery zaznamenávané. Pre postup do finále urobil náš boxer maximum, ale nebolo mu dopriate zvíťaziť. Na druhej strane ma to neprekvapilo - šáfom všetkých rozhodcov AIBA bol Ír! Kavanagh potom vo finále prehral s Kubáncom Izlom na body.

75 kg - Oskar LAKOMÝ - Filipe NUNEZ (Brazília), na body 10:0 (1:0,4:0,4:0,1:0). Náš reprezentant, boxujúci v pravom garde podal dobrý výkon, bol lepší hlavne po technicko-taktickej stránke. Bol útočnejší, súpera predchádzal a zbieral potrebné body.
V druhom zápase vyhral s Ulus KAYA (Turecko) na body 10:5 (0:2,6:1,2:2,4:0). Náš reprezentant začal nervózne, nedoťahoval údery a prvé kolo prehral. Cez prestávku medzi prvým a druhým kolom sa ukľudnil, poslúchol rady trénerov a od druhého kola to bol iný Lakomý. Boxoval aktívne, takticky veľmi dobre, zápas úplne otočil a toto kolo vyhral rozdielom piatich bodov. Tretie kolo vyznelo bodovo nerozhodne, ale náš borec bol lepší a už mal zápas pod svojou kontrolou. Posledné kolo opäť zahájil vo veľkom tempe, Turek v druhej polovici fyzicky odpadol a náš borec zápas s prehľadom doboxoval. Týmto sa Oskar Lakomý prebojoval medzi najlepšiu osmičku na svete.
V treťom zápase, v boji o bronz prehral s Luis ARIAS (USA), na body 4:14 (2:4,2:5,0:3,0:2). V prvom kole začal náš reprezentant aktívne ale dva až tri čisté údery mu neboli zaznamenané a tým toto kolo prehral. Po tomto prehratom prvom kole Lakomý začal ešte viac útočiť, Američan ale jeho údery pokryl a zvyšoval svoj náskok. V druhej polovici zápasu sa náš boxer snažil dohnať bodový rozdiel, stále šiel dopredu, to tvrdému a skúsenému súperovi vyhovovalo a ešte do konca zápasu svoj náskok zvýšil. Náš boxer bojoval, odovzdal čo v
ňom bolo, ale tento zápas prehral. Na záver si neodpustím poznámku, že keby v prvom kole Lakomému boli zaznamenané všetky jeho bodujúce údery, mohol sa zápas od druhého kola vyvíjať inak. Ale to je keby .... Jeho súper potom v boji o finále prehral na body s Nemcom Koellingom.

91 kg - Martin KŘELINA - Nikolas KISNER (USA), na body 4:10 (2:3,0:4,2:2,0:1). Martin štartoval na tzv. "veľkej akcii" prvý raz a bolo to poznať. Bojoval, snažil sa útočiť, ale jeho súper bol skúsenejší a pohyblivejší na nohách. Křelina nesklamal, prehral s lepším boxerom. Jeho súper potom v boji o bronz prehral s neskorším finalistom Dyčkom z Kazachstanu na body.

+91 kg - Dominik MUSIL - Erik BREICHLIN (Nemecko), na body 3:13 (1:5,2:5,0:2,0:1). Náš reprezentant sa snažil, bojoval, ale skúsenejší nemecký pravogarďák bol nad jeho sily. Ten v prvej polovici zápasu získal bodový náskok, v druhej si už takticky víťazstvo udržal. Nemec sa potom prebojoval do finále, kde prehral na body s borcom USA, menom Dawejko.
Tak ako Křelina, tak aj Musil bojovali, odovzdali to, na čo majú. Chýbajú im medzinárodné skúsenosti.

Na týchto majstrovstvách sveta staršieho dorastu Zden
ěk Chládek vybojoval bronzovú medailu a Oskar Lakomý sa umiestnil na 5. mieste. Česká republika sa v hodnotení štátov umiestnila na peknom 13. mieste. Vystúpenie našej reprezentácie hodnotím ako výborné. Chládek tu odboxoval štyri zápasy (v troch zvíťazil) a Lakomý z troch zápasov dva vyhral.
Záverom by som chcel poďakovať reprezentačnému trénerovi juniorov Jiřímu KOTIBOVI, osobným trénerom Marekovi ŠIMÁKOVI a Mirkovi JÁNSKEMU za starostlivosť o borcov a vytváranie perfektného zázemia.

FOTO:
Fotogaléria Majstrovstiev sveta 2008

SPRACOVAL:
Mgr. Milan MARKO
Pablo Software Solutions