Predkolo TOKAJ extraligy v boxe seniorov
BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto vs MŠK Vranov nad Topľou
SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO, 22. novembra 2008

Predkolo TOKAJ extraligy seniorov v boxe v Slovenskom Novom Meste sa skončilo tesnou výhrou domáceho celku 12:10. Stretnutia, ktoré slúžia na rozbehnutie ligy seniorov začínajú pomaly písať možno novú éru seniorského boxu  na Slovensku. Dorastenecká liga za posledné roky má stúpajúcu tendenciu. Je príliv nových klubov a boxerov, ktorí po ukončení dorasteneckého veku nemajú motiváciu boxovať ďalej. Potreba oživiť túto vekovú kategóriu má svoje opodstatnenie a význam. Už prvé vzájomné stretnutia Galanty s Nitrou a aj stretnutie Slovenského Nového Mesta s Vranovom nám ukazujú, že máme na Slovensku boxerov, ktorí i keď poniektorí ešte v dorasteneckom veku sú predpokladom do budúcna zlepšiť postavenie Slovenského seniorského boxu vo svete. Potvrdila sa oprávnenosť pustenia do súťaže ročníky 1992 a 1993 nakoľko momentálne nemáme na Slovensku boxerov seniorského veku. Aj to malé množstvo, ktoré tu máme horko ťažko vyhrá s juniorom, alebo dokonca prehráva. Predkolá ligy nám napomáhajú odstrániť v čas nedostatky v administratíve. A to dodržiavanie časového limitu váženia tri hodiny pred stretnutím, dodržiavaniu presnej váhy u niektorých boxerov. Rozhodne je tu otázka ešte včas posunúť váženie na štyri hodiny pred stretnutím  ako to je aj na medzinárodných turnajoch. Ukazujú sa  už i keď nie vo veľkej miere nedostatky bodovania rozhodcov, čo pri odštartovaní riadnych ligových kôl môže v niesť do súťaže vážne problémy. Mimo bodovanie bude problém častého prerušovania stretnutia, nesprávneho a jednosmerného sa zamerania iba na jedného boxera a nesprávneho posudzovania chýb boxera. Takýto problém bol aj v minulosti v interlige, kde sa viac riešili prehrešky a úlety rozhodcov čím utrpel samotným box. Časté prerušovanie stretnutia rozhodne narušuje priebeh stretnutia a mení pohľad na stretnutie  samému divákovi, ale aj bodovým rozhodcom. Vzájomné stretnutie oboch celkov ešte neodhalilo všetky klady, rezervy a nedostatky. V ďalšom stretnutí dostanú príležitosť aj ďalší boxeri.

Hmotnosť: 51 kg István SÁRGA (Slovenská Nové Mesto) vs Peter ŠENKY (Vranov nad Topľou). Už úvodné stretnutie prebiehalo v bojovnom duchu. Peter Šenky v každom kole udržiaval prevahu presnými zásahmi na súperovu hlavu a spodok tela. Už v prvom stretnutí sa prejavil fenomén prerušovanie stretnutia, neskoré povely stop a pod. Peter Šenky vyhral na body s bojovným Istvánom Sárgom.

Hmotnosť: 60 kg Adam GULYAS (Slovenské Nové Mesto) vs Adrián JACKANIN (Vranov nad Topľou). Stretnutie spočiatku bolo vedené veľkým nasadením domáceho boxera. Adrián Jackanin odvracal útok tvrdými kontrami. Stretnutie vyhral Jackanin verdiktom 2. kolo r.s.c.

Hmotnosť: 64 kg Michal ONDA (Slovenské Nové Mesto) vs Jozef POĽÁK (Vranov nad Topľou). Stretnutie skúseného boxera s juniorským reprezentantom z Vranova n./T. Rozhodne ukážka boxu, ktorá je potrebná a prospešná aj medzinárodnom ringu. Michal Onda odolával útokom bojovného Jozefa Poľáka presnými zásahmi. Onda vyhral na body. Taktiež toto stretnutie ukázalo, že dobre trénovaný junior pokiaľ chce uspieť v medzinárodnom ringu potrebuje takéto stretnutia už v domácom ringu.

Hmotnosť: 67 kg Béla GLÓNER (Slovenské Nové Mesto vs Dávid GAŽI (Vranov nad Topľou). Toto stretnutie sa v prvom kole vyvíjalo v prospech Dávida Gažiho. S pribúdajúcimi  kolami mu postupne odišla kondícia a vo štvrtom kole prehral verdiktom r.s.c. Spomínaná kritika podcenenia úpravy hmotnosti mu priniesla prehru.

Hmotnosť: 71 kg Ján SOROKÁČ vs Marián SISÁK (Vranov nad Topľou). Mladý úspešný junior Marián Sisák nedal šancu svojmu súperovi. Ani menšia únava po reprezentačných a domácich štartoch, bolo ich 9 zhruba za mesiac však šancu vyhrať Jánovi Sorokáčovi nedal a zaslúžene vyhral na body.

Hmotnosť: 75 kg Erik BALOG (Slovenské Nové Mesto) vs Tomáš HRABOVECKÝ (Vranov nad Topľou). Domáci skúsený boxer dve kola viedol s prehľadom tretie kolo prevzal iniciatívu Tomáš Hrabovecký. Vo štvrtom kole mierna prevaha Tomáša Hraboveckého nepresvedčila rozhodcov nakoľko rozhodli aktívnejšie prvé dve kola Erika Baloga, ktorý vyhral stretnutie na body.

Hmotnosť: 81 kg Ján ONDA (Slovenské Nové Mesto) vs Ladislav LEŠŠO (Vranov nad Topľou). Ján Onda je skúsený boxer a účastník tohoročných ME v Liverpoole. Nedal šancu svojmu súperovi a tvrdými zásahmi vyhral svoje stretnutie v 1. kole r.s.c.
Športová hala, kde sa predkolo TOKAJ extraligy medzi BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto a MŠK Vranov nad Topľou uskutočnilo
Oporou družstva MŠK Vranov nad Topľou je nepochybne slovenský reprezentant Marián SISÁK
Hmotnosť: 91 kg Juraj DZOBA (Slovenské Nové Mesto vs Peter HÝRAVY (Vranov nad Topľou). Zdanlivo opatrné kolo z oboch strán prinieslo zo strany    Petra Hýravého sériu  tvrdých a presných úderov na súpera a  následne ukončenie stretnutia víťazstvom  2. kolo r.s.c. v jeho prospech .


Body ešte zaznamenali bez boja : Za BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto:  54 kg Martin PARLAGI
                                                                                                                               57 kg Csaba ROSTÁS

                                                                               Za MŠK Vranov nad Topľou: + 91 kg Ľuboš RINKOVSKÝ

V priateľskom stretnutí sa ešte stretli: 60 kg rezerva MŠK Vranov nad Topľou Ján DELING s neboxujúcim oficiálneho stretnutia Csabom ROSTÁSOM. Bojovné stretnutie vyhral domáci boxer Csaba Rostás.

Odveta predkola Tokaj Extraligy seniorov je 13. decembra 2008 vo Vranove n./T. o 17.00 hodine.                               

MŠK Vranov nad Topľou vs BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto
10  :  12
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner mládeže SR
FOTO:
archív
Pablo Software Solutions