TOKAJ EXTRALIGA 2009
2. kolo
14. februára 2009

Dňa 14. februára 2009 sa uskutočnilo dvoma zápasmi 2. kolo jarnej časť TOKAJ extraligy 2009 v boxe seniorov. V prvom zápase sa stretli boxeri domáceho BC Stavbár Nitra s mladým družstvom z Východného Slovenska MŠK Vranov nad Topľou. Obe družstvá postavili po desať borcov, MŠK Vranov neobsadil hmotnosť do 57 kg a domáci hmotnosť do 51 kg, nakoľko René Rajkó sa pred zápasom zranil. V slušnom súboji zvíťazilo domáce družstvo z Nitry v pomere 18 : 4. V druhom zápase sa stretli v Box areály v Slovenskom Novom meste družstvá BC Agent 007 Team  Slovenské  Nové Mesto s BC Dubnica nad Váhom. V zápase slušnej úrovne vyhralo domáce družstvo zo Slovenského Nového Mesta v pomere 16 : 6. Družstvo BC Galanta malo voľno.
Po druhom kole je na čele súťaže BC Stavbár Nitra so 4 bodmi, pred BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto s 2 bodmi, ale jedným zápasom k dobru a MŠK Vranov nad  Topľou tiež s 2 bodmi. BC Galanta je na 4 mieste bez boda, ale jedným zápasom k dobru a extraligovú tabuľku uzatvára oddiel BC Dubnica nad Váhom, ktorá tiež nezískala žiadny bod.
V treťom kole cez víkend 27. februára až 1. marca 2009 sa stretnú MŠK Vranov nad Topľou vs BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto a BC Galanta vs BC Stavbár Nitra. Voľno má BC Dubnica nad Váhom.


BC Stavbár NITRA vs MŠK Vranov nad Topľou
18 : 4
NITRA, 14. februára 2009

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom), Peter JACHMAN (AIBA, Zlatná na Ostrove), Branislav MITOŠINKA (EABA, Trenčín), Mikuláš BENCSÍK (EABA, Komárno), a len na bodoch Michal HRABOVSKÝ (I. trieda, Komárno). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Počítačovú techniku mal pod paľcom člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Ivan VAŇO (Nitra).

Stretnutie 2. kola TEL 2009 , medzi domácim BC STAVBÁR Nitra a hosťami z MŠK Vranov, bolo zaujímavou konfrontáciou škôl a štýlov. S výnimkou Hraboveckého, Vranov vyšitý ako jeden a čo meno, to individualita v drese Nitry.

Družstvo Vranova, bez Hýravého  so sympatickým vekovým priemerom 18 rokov, bolo v prvých kolách každého zápasu lepším družstvom, ale s pribúdajúcim časom, začínali mať navrch vyzretejší domáci. Prečo? Odpovedí na otázku môže byť viacero. Hostia budili dojem, že na zápas prišli nevyladení, z plnej záťaže. Vospolok boli pomalí a po prvom kole málo dôrazní. Svoje tu zohralo aj trvanie kôl, keď 3x3 je o inom ako 3 či 4x2, stanovených pre dorastenecký vek a tento moment hral do plachiet vyzretejším boxerom domáceho celku, ktorých strednodobá vytrvalosť je pre tento časový limit automaticky prirodzenejšia.

54 kg  Výborne „ nachystaný „ Dávid Zold, prvé kolo so Šenkym/ktorý do bantamu jednoznačne nepatrí/ prehral, ale už v jeho závere naznačil, aký bude ďalší priebeh zápasu. Pohyboval sa v správnom dištanci  a „ krátkeho“ Šenkyho dočiahol predným či zadným kedy si zmyslel. Víťaz bol síce jasný, ale môj pocit bol, že rozdiel na bodoch nie!

57 kg  Hosťujúci boxer mal na úradnom vážení „ nad“ a tak jeho súboj v ringu s domácim M. Babiakom, bol len exhibičný. Mladý a neskúsený Deling, nečakane trápil Matúša, niekedy až neprimerane, v treťom kole už však jednoznačne nestačil.

60 kg  Vranovský Jackanin, obdobne ako jeho kolega v „ pérke“, prekvapil. Domáci Tomáš Va
ňo, je však už príliš ostrieľaným harcovníkom nato, aby sa nechal nachytať na hruškách a s pribúdajúcim časom jeho prevaha narastala. O víťazovi nebolo pochýb .

64 kg  V súboji ľahkých welterov, tentoraz prekvapil domáci Henrich Bagin. Jeho systematický tlak, prekvapil favorizovaného Poľaka, ktorý síce pálil, ale často len do blokov domáceho boxera, ktorý na prekvapenie ťažil aj z odvety a zaslúžene zvíťazil. Víťazstvo domáceho harcovníka, môže byť príkladom aj pre iných outsiderov v ligových súbojoch.

67 kg  Dávid Gaži, zvládol prvé kolo brilantne, ale situácia jeho kolegov z predošlých zápasov sa zopakovala. Čas hral pre domáceho boxera, ktorý bol útočnejší, systematickejší a presnejší, aj keď o bodovom rozdiele by som rozhodne polemizoval.

71 kg  Peter Harnádek, ktorý na MSR 2005 vo Vranove Paľa Hlavačku riadne potrápil, dnes na svojho súpera nestačil. Hlavačka bol výborne pripravený, tentoraz to bola, až na pár výnimiek, tá správna dištancová struna , bol koncentrovaný, rýchly a presný. Ktovie v čom spočívala motivácia a pohoda, ale dnešná forma predčila tú z MSR 2008, rozdielom triedy.

75 kg  V strednej bol duel súbojom generácií. Odchovanec galantského boxu Tibor Varga, zúžitkoval svoje skúsenosti. Tvoril hru , nádejného dorasteneckého reprezentanta zatlačil do defenzívy, ktorá mu nie je príliš blízka a hoci zo štyrikrát  ťažko inkasoval, bol zaslúženým winnerom tejto zaujímavej konfrontácie. Silnou stránkou mladého Sisáka je útok, stred ringu však v sobotu podvečer  patril Vargovi.

81 kg  Hosť v poloťažkej, Tomáš Hrabovecký z JOKO Prešov  dokumentoval, o čom je kvalitný úder. Po prvom vyrovnanom kole, v ktorom mal opticky navrch domáci Hruška, prebral iniciatívu, pritvrdil a výsledok nedal na seba dlho čakať. Domáci mal šťastie, že to bolo len RSC a nekompromisný Hrabovecký potvrdil, že bude vážnym protivníkom každého boxera v TEL, ako aj prísľubom do budúcnosti.

91 kg  Očakávaný súboj Milko - Hýravý, naplnil prognózy. Divákov držal v napätí do poslednej chvíle a patril k najlepším duelom večera. Hýravý stavil na postupný útok, ale príliš často sa nechával prekvapiť prednou i zadnou úradujúceho majstra SR. O zvrat v súboji sa snažil do poslednej chvíle, ale chýbala mu vzdialenosť, keď zadný lift, sa vždy o chlp minul cieľa.
Súboj hmotnosti do 54 kg medzi Petrom ŠENKYM z MŠK Vranov n./T. (červený) a Dávidom ZŐLDOM z Nitry
Súboj hmotnosti do 64 kg medzi Jozefom POĽÁKOM z Vranova n./T. (červený) a Henrichom BAGINOM z Nitry
Súboj hmotnosti do 71 kg medzi Petrom HARNÁDEKOM z Vranova (červený) a Pavlom HLAVAČKOM z Nitry
+91 kg Majster SR, kreatívny Sandro Dirnfeld, nečakaný víťaz nad dubnickým Šimekom z predošlého kola, tentoraz zaostal za povesťou tvorivého, prekvapivého boxera. „Bažant“ Šalacha, mal niekoľko dobrých momentov a hlavne v „šabľovačkách“ nebolo isté, kto z koho, ale na druhej strane prekvapiť nemal čím. Často krát sa ocital v pre neho neriešiteľných situáciách, až napokon sa jedna z nich skončila knockoutom, našťastie len na solaris plexus.

Ak by sa udeľovali zvláštne ceny za výkony, ako napr. v NHL, u domácich by som hneď za Hlavačku zaradil Dávida Zolda, z ktorého rastie nefalšovaný formát do medzinárodného ringu a zárove
ň si myslím , že po prechode o hmotnosť vyššie, bude jeho výkonnosť naďalej stúpať. Za prvú hviezdu hosťujúceho družstva ,by som jednoznačne určil Petra Hýravého, ktorý držal zápas s „ Hombré“ Milkom na vážkach do poslednej chvíle a ako jedinému z celého hosťujúceho celku, mu patril záver súboja.

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH DUELOV
V hmotnosti do 60 kg zvíťazil Tomáš VAŇO z BC Stavbár Nitra nad Adrianom JACKANINON z Vranova n./T.
V hmotnosti do 81 kg zvíťazil Tomáš HRABOVECKÝ z MŠK Vranov n./T. nad Rastislavom HRUŠKOM z Nitry

TABUĽKA TOKAJ EXTRALIGY
po dvoch kolách
FOTO:
Mgr. Milan MARKO
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions