TOKAJ EXTRALIGA 2009
1. kolo
30. a 31. januára 2009

V dňoch 30. a 31. januára 2009 sa začala prvým kolom jarná časť TOKAJ extraligy 2009 v boxe seniorov. Táto dlhodobá súťaž bola otvorená televíznym zápasom prvého kola medzi BC Dubnica nad Váhom a BC Stavbár Nitra. Obe družstvá oklieštené maródkami postavili kempletné zostavy, príležitosť tak dostali aj dvojky. V súboji zvíťazilo hosťujúce družstvo z Nitry v pomere 6 : 16. V druhom zápase sa stretli v Box Aréne Cedent vo Vranove nad Topľou MŠK Vranov nad Topľou s BC Galanta. Taktiež boli obe družstvá s maródmi a tak domáci neobsadili dve hmotnosti, hostia jednu. V zápase slušnej úrovne pred asi 450 divákmi vyhralo domáce družstvo z Vranova nad Topľou v pomere 12 : 8.  Družstvo BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto malo voľno.
Po prvom kole je na čele súťaže BC Stavbár Nitra s 2 bodmi, ale lepším skóre pred MŠK Vranov nad  Topľou a BC Galanta, ktorá nezískala žiadny bod, tak ako BC Dubnica nad Váhom.
V druhom kole cez víkend 13. až 15. februára sa stretnú BC Stavbár Nitra vs MŠK Vranov nad Topľou a BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto vs BC Dubnica nad Váhom. Voľno má BC Galanta.

BC DUBNICA nad VÁHOM vs BC Stavbár NITRA
6 : 16
Dubnica nad Váhom, 30. januára 2009
Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Mgr. René JUST (AIBA, Vrbové). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratrislava), Peter JACHMAN (AIBA, Zlatná na Ostrove), Vladimír SKALICKÝ (I. trieda, Trenčín), Michal HRABOVSKÝ (I. trieda, Komárno) a len na bodoch Richard JAKUBÍK (I. trieda, Bratislava). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Počítačovú techniku mal pod paľcom člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Martin STRATENÝ (Trenčín).

K stretnutiu sa vyjadril Ing. Tibor HLAVAČKA - tréner BC Stavbár NITRA
Náš team mal v Dubnici jasný cieľ - zvíťaziť! Tomu sme podriadili celú prípravu centralizovanú v Nitre už od začiatku januára. Zo zdravotných dôvodov nám ale v zostave chýbali tri opory - Jan Balog, Pavol Hlavačka a Dominik Milko. Bolo jasné, že bez tejto trojice to budeme mať v Dubnici mimoriadne ťažké, navyše sa k tomu pridalo zranenie  Reného  Rajka a choroba Radoslava  Šimona. Napriek tomu sme verili, že naši chlapci sú lepšie pripravení a sme radi, že to potvrdili i v ringu.

Celé predstavenie skvele začal práve René Rajko, ktorý prevýšil favorizovaného Kováča v nasadení, technike i bojovnosti. Mládežnícky reprezentant Dávid Zöld potom vo váhe do 54kg potvrdil rolu favorita a už tradične pre náš klub získal body i Tomáš Va
ňo, ktorý opäť jasne preboxoval bojovného Filipa Baráka.
Vo váhe do 60kg sa konala odveta finále M-SR Zábojník - Kincel. Favoritom bol domáci boxer a za stavu 0:6 v prospech Nitry sme vedeli, že nášmu boxerovi mierna prevaha na výhru stačiť nebude. Zápas bol vyrovnaný a do víťazného konca ho dotiahol  Zábojník.
Zápas 64kg M.Gábriš - Spišiak bol taktiež mimoriadne vyrovnaný a opäť to znamenalo víťazstvo pre domáceho boxera.
Potom  vo váhe do 67kg výborným taktickým výkonom potešil Michal Babiak, ktorý bol oveľa lepšie kondične pripravený ako jeho súper a v závere zápasu mohol duel ukončiť aj pred časovým limitom. To sa podarilo vo váhe do 71kg Ľudovítovi Szellemu, ktorý po opatrnom 1.kole pritvrdil rolu favorita a jeho súper Anton Dydi sa po údere na spodok nechal počítať na kolenách až do 8.
Očakávaný zápas Hoang - Varga (75kg) vyhral domáci boxer, ktorý duel zvládol lepšie takticky ako náš boxer. Na Vargovi bolo vidieť dlhú zápasovú pauzu. Víťazstvo Hoanga nespochyb
ňujeme, z domácich boxerov podal najkvalitnejší výkon, ale bodový rozdiel tohto zápasu nezodpovedal priebehu boja .
Absolutórium za prístup k zápasu a bojovnosť si zaslúži Rado Šimon, ktorý vo váhe do 81kg prehrával po prvom kole o 6 bodov a ako už bolo spomínané, pred zápasom bol chorý a mal narušenú záverečnú prípravu na zápas. Napriek tomu skvele zabojoval, zápas otočil a zaslúžene zvíťazil. Po jeho víťazstve mala Nitra  body z Dubnice už „vo vrecku.“ Napriek tomu nám veľmi záležalo aj na zápase do 91kg. Pred samotným duelom nás prekvapila informácia, že domáci Michal Plesník je nominovaný na turnaj Bocskai ako reprezentačná jednotka v tejto váhovej kategórii. Prečo bol opomenutý Dominik Milko - úradujúci Majster SR, ktorý Plesníka vo finále zdolal? Milko kvôli chorobe nastúpiť nemohol, no Michal Hromek je rovnocenná náhrada a len pripomenieme, že vzájomný súboj Milko - Hromek bol na M-SR azda najkvalitnejší duel. Hromek v tomto zápase Plesníka doslova počas dvoch kôl zlikvidoval, Plesník bol dva krát verejne napomínaný za držanie a bol zrelý na diskvalifikáciu. Nakoniec Hromek zvíťazil vzdaním v 2.kole.
Posledný zápas Šimek - Dirnfeld ukázal obrovskú perspektívu nášho boxera, ale i nedostatok skúseností, keď po suverénnych dvoch kolách v poslednom zbytočne dovolil Šimekovi vlastnými chybami zdramatizovať tento zápas. Napriek tomu zvíťazil a stanovil konečné skóre na 6:16 v prospech Nitry.
Družstvo BC DUBNICA nad VÁHOM, s prava: Ondrej KURINEC, Filip BARÁK, Mário ZÁBOJNÍK, Marek GÁBRIŠ, Dominik DOLINAJ, Anton DYDI, Nikolas HOÁNG, Jozef GÁBRIŠ, Michal PLESNÍK a Lukáš ŠIMEK
Družstvo BC Stavbár NITRA, zľava: Dávid ZŐLD, Tomáš VAŇO, Michal KINCEL, Michal SPIŠIAK, Michal BABIAK, Ľudoví SZELLE, Tibor VARGA, Michal HROMEK a Sandro DIRNFELD
Zápas mal peknú divácku kulisu, emócie, bojovnosť a spĺňal všetky kritéria najvyššej súťaže. Bol dobrou reprezentáciou boxu v priamom televíznom prenose, a to aj vrátane korektného rozhodovania . Všetko  bolo v norme športovej súťaživosti a my sme radi, že sa nám podarilo v Dubnici uspieť. Utvrdili sme sa tak v tom, že cesta centralizovanej prípravy v Nitre (hlavne pre boxerov bydliskom mimo Nitry) je správna a lepšia kondičná i technická pripravenosť našich chlapcov sa potvrdila v ringu.

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH DUELOV
Ringový rozhodca Peter JACHMAN pozorne sleduje nasadenie oboch borcov v hmotnosti do 54 kg. V útoku je boxer  BC Stavbár Nitra Dávid ZŐLD
V najkvalitnejšom súboji stretnutia, hmotnosť do 75 kg zvíťazil domáci boxer Nikolas HOÁNG nad Tiborom VARGOM. Rozhodca Jaroslav JAKUBÍK

MŠK VRANOV nad TOPĽOU vs Boxing Club GALANTA
14 : 8
Vranov nad Topľou, 31. januára 2009
Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Ing. Miroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Viktor VAĽKO (AIBA, Košice), Ing. Zoltán BÉNYI (EABA, Kameničná), Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice) a len na bodoch Ing. Ivan VINCENC (AIBA, Banská Bystrica). Činnosť Športovo-technickej komisie a počítačovú techniku mal pod paľcom člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Milan JALČ (Vranov nad Topľou).

K stretnutiu sa vyjadril Ivan ZELENÁK - vedúci družstva Boxing Club GALANTA
TOKAJ EXTRALIGA 2009, pokračovala v sobotu 31. januára, druhým stretnutím vo Vranove, kde domáci Mestský športový klub, hostil družstvo BOXING CLUBU z Galanty. Po predlhých rokoch, sa amatérski  boxeri vrátili k trojminútovým kolám.
Zaplnená CEDENT ARÉNA, privítala aktérov zápasu v očakávaní, akúže úrove
ň bude mať toto podujatie, po dvojročnej odmlke súťaže družstiev. Oba „mančafty“ nastúpili s rezervami, keď domácim chýbali dve a hosťom jedna hmotnostná kategória. Diváci takto zhliadli len osem duelov, namiesto očakávaných jedenásť a tu sa len potvrdila správnosť stanovenia dolnej hranice ôsmich boxerov v jednom družstve, pretože za mäkšieho limitu by hrozilo fiasko. Účastníci TEL 2009, si jednoznačne musia vážiť diváka a snažiť sa ho všemožne prilákať do hľadiska, pričom plné zostavy sú prvým predpokladom tohto aspektu.
Galanťania si  zrejme  vybrali všetku smolu na celú ligu už v tomto zápase, keď zo základnej zostavy im chýbali štyria boxeri, ba v niektorých hmotnostiach aj dvojky, pre rôzne zranenia zo sparingov či regionálnych súťaží. Nečudo, že ich zostava vo Vranove bola len akýmsi zlepencom, ktorý najvyššie ambície ani nemohol mať. Napriek tomu galantskí dorastenci uhrali vo Vranove sympatický výsledok a pred nimi stojí už len  úloha, vylepšovať čo sa dá.
Jednotlivé duely prebehli nasledovne/prvý je vždy domáci a víťaz podčiarknutý/:

51kgDomáci do tejto váhy borca nemali a tak prvé body Galanty získal Mário Tavali
Nikolas TANKO v hmotnosti do 81 kg sa snažil, ale na boxera Vranova n./T., odchovanca Prešova Tomáša HRABOVECKÉHO nestačil
54kgPeter Šenky - Róbert Janko 18:7. Obaja boxeri sa  dobre poznajú, veď za posledný polrok to bol už ich tretí vzájomný súboj. V CEDENT ARÉNE, ťahal za dlhší koniec Šenky, keď Janko upravoval hmotnosť na poslednú chvíľu, čo ho pripravilo o energiu, potrebnú do zápasu.

57kgDomácim opäť chýbal boxer a tak ďalšie dva body pre Galantu získal Ľuboš Ferdinand.

60kgAdrián Jackanin - Patrik Hradecký, RSC v 2. kole. Hosťujúci boxer nastúpil do      štvorca povrazov po päťročnej odmlke, čo bolo aj zjavne vidno. V prvom kole ešte stíhal demonštrovať čosi zo svojho bývalého umenia, potom však dobre pripravený Jackanin zvýšil obrátky a postupne získaval výraznú prevahu, ktorú napokon dotiahol do víťazného konca ešte pred časovým limitom.

64kgTáto hmotnosť tentoraz chýbala hosťom a tak body pre domácich získal Jozef Poľak.

67kgPeter Harnádek - René Lakatoš 24:12, jeden z najlepších duelov večera. Sedemnásť-
ročný Lakatoš, bojoval o víťazstvo do poslednej chvíle, s jedným z najväčších talentov slovenského boxu za posledné roky. Harnádek nestratil nič zo svojho umenia, predviedol pestrú škálu úderov, upútal pozornosť zostavovateľov reprezentačného družstva a nenechal nikoho na pochybách o svojom víťazstve.

71kgDávid Gaži - Jozef Rigo, RSC v 3.kole. Domáci Gaži (1991), tiež nezaprel svoj talent a v stretnutí s bojovným Rigom dominoval. Výsledok v prospech najpopulárnejšieho domáceho boxera, o čom svedčila odozva hľadiska, prijala hala s nadšením.

75kgMarián Sisák - Ladislav Takács, 13:32. V súboji dvoch dorastencov, mali diváci možnosť vidieť najlepší box večera. Domáci boxer bol vynikajúco pripravený kondične i silovo, Takács však viac vymyslel, čo bolo v tomto prípade rozhodujúcim faktorom.

81kgTomáš Hrabovecký - Nikolas Tanko, RSC v 2. kole. Domáci boxer, taktiež výborne pripravený, nemal so zaskakujúcim Tankom,, ktorý patrí do prvej strednej, veľa práce a zápas mal pomere rýchly spád.

91kg Michal Chudej - Patrik Zvolenský, vzdaním v 3. kole. Mišo Chudej, bývalý juniorský reprezentant SR, tiež dlhšie absentoval a vari po prvý raz boxoval v tejto, pre neho nezvyklej hmotnosti. O dve hlavy vyšší Zvolenský vhodne striedal dištanc so strednou vzdialenosťou, jeho kombinácie direktov a zdvihákov boli zdrvujúce  a keď na ne súper nenašiel protizbra
ň, do tretieho kola nenastúpil.

+91kgPeter Hýravý - Martin Hanus, RSC v 1. kole. Výškové parametre boli rovnaké, ako v predošlom dueli, tentoraz však v opačných rohoch. Hýravý predviedol vynikajúci nátlakový box so skvelou kombináciou úderov z pravého garde a svojmu snaživému súperovi nedal prakticky žiadnu šancu.

Toto stretnutie 1. kola TEL 2009, prebehlo v korektnom prostredí a za objektívneho rozhodovania šestice mužov v motýlikoch, pod taktovkou predsedu komisie rozhodcov SABA, Ing. Miroslava Jakubíka.

Slová o potrebe takejto formy dlhodobej súťaže družstiev, sa potvrdili do poslednej bodky. Ak by jej nebolo, určite by sme sa už neboli v slovenských ringoch stretli s Harnádkom, Chudejom, Hýravým, ale možno ani s Takácsom či Tavalim a ďalšími boxermi, pre ktorých turnajový spôsob súťaženia, nebol vonkoncom motivačný.

Generálny sponzor, v osobe prezidenta SABA Mikuláša Varehu, ktorý bol na stretnutí prítomný, mohol byť spokojný, TOKAJ EXTRALIGA odštartovala a ja osobne, na rozdiel od niektorých kuvikov, si myslím, že sa dočká aj zdarného konca.

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH DUELOV
Vranovu n./T. prispel k víťazstvu aj Jozef POĽÁK
v hmotnosti do 64 kg, keď Galanta mu nedoniesla súpera
Oporou Vranovčanov mal byť aj Marián SISÁK, avšak narazil na vyspelejšieho súpera a prehral


FOTO:
Mgr. Milan MARKO
+ archív


TEXT
Ing. Tibor HLAVAČKA
Ivan ZELENÁK
Pablo Software Solutions