TOKAJ EXTRALIGA 2009
3. kolo
28. februára 2009

Dňa 28. februára 2009 sa uskutočnilo dvoma zápasmi 3. kolo jarnej časti TOKAJ extraligy 2009 v boxe seniorov. V prvom zápase sa stretli boxeri domáceho BC Galanta v Západoslovenskom derby s BC Stavbár Nitra. Hosťujúce družstvo postavilo ďesať borcov, nakoľko René Rajkó nemá ešte doliečené zranenie. Galanta nastúpila v plnej zostave, ale na víťazstvo nad favorizovanou Nitrou nemala. V slušnom súboji zvíťazilo hosťujúce družstvo z Nitry v pomere 18 : 4. V druhom zápase sa stretli v Box aréne Cedent vo Vranove nad Topľou vo Východoslovenskom derby družstvá MŠK Vranov nad Topľou s BC Agent 007 Team  Slovenské  Nové Mesto. Vo vyrovnanom zápase, slušnej úrovne vyhralo hosťujúce družstvo zo Slovenského Nového Mesta v pomere 12 : 10. Družstvo BC Dubnica nad Váhom malo voľno.
Po treťom kole je na čele súťaže BC Stavbár Nitra so 6 bodmi, pred BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto s 4 bodmi, ale jedným zápasom k dobru a MŠK Vranov nad  Topľou s 2 bodmi. BC Galanta je na 4 mieste bez boda a extraligovú tabuľku uzatvára družstvo BC Dubnica nad Váhom, ktoré tiež nezískalo žiadny bod.
Vo štvrtom kole, cez víkend 20. až 22. marca 2009 sa stretnú BC Agent 007 Team Slovenské Nové Mesto vs BC Galanta a BC Dubnica nad Váhom vs MŠK Vranov nad Topľou. Voľno má BC Stavbár Nitra.

BC GALANTA vs BC Stavbár NITRA
4 : 18
GALANTA, 28. februára 2009

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Mgr. René JUST (AIBA, Vrbové). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Štefan MAJOROSI (AIBA, Košice), Peter JACHMAN (AIBA, Zlatná na Ostrove), Viktor VAĽKO (AIBA, Košice), Belo ČIŽMÁR (I. trieda, Košice), a len na bodoch Jaroslav JAKUBÍK (AIBA, Bratislava). Činnosť Športovo-technickej komisie na turnaji zabezpečoval predseda ŠTK SABA Mgr. Milan MARKO (Bratislava). Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Ivan VAŇO (Nitra) a MUDr. Igor KÁNTOR (Galanta).

Hostitelia lokalizovali, po osemnástich rokoch pôstu, svoje úvodné extraligové stretnutie na pôdu Domu športu, kde sú doma už od roku 1973 a kde zažili najväčšiu slávu galantského boxu. Vynikajúci speaker podujatia, Ing. Miroslav Jakubík, inak predseda komisie rozhodcov SABA, privítal v sále zhruba 250 divákov, ktorí ocenili výkony domácich i hostí a ožívali hlavne pri dueloch, v ktorých bojovali odchovanci domáceho boxu.

      Šéftréner BCS Tibor Hlavačka, priviezol do Galanty mimoriadne úderný kolektív, na čele so svojim synom Pavlom/27/ , stále to špičkovým slovenským boxerom, Tomášom Va
ňom, Dominom Milkom či Dávidom Zoldom, jednou z najvýraznejších nádejí slovenského boxu. Dnes sa však pochlapili aj domáci a svojimi výkonmi v ringu, hoci prehrali 4:18, dali zabudnúť na rovnaký výsledok z Memoriálu Ladislava Porozsnyáka 2008.

      Celkový pohľad na túto boxing battle hovorí, že domáci vytrvale stavajú na herný prejav a vynikajúco kondične pripravení hostia, na postupný, stup
ňujúci sa tlak. Aj preto mali diváci možnosť vidieť v takmer každom súboji víťazstvo domácich v 1. kole, potom už však preberali iniciatívu do rúk hostia.

51 kg - hostia hmotnosť neobsadili a tak si reprezentant SR Mário TAVALI už tri kolá nezaboxoval, čo predstavuje poslabšiu previerku pred Memoriálom Zlatka Hrbića v Záhrebe

54 kg - Dávid ZŐLD - Ľuboš FERDINAND  5:0 na body. Boxersky zrejme najlepšie stretnutie večera. Hodiny sa presýpali, ale výborná kondička, patričné sebavedomie a cieľavedomé vedenie tohto súboja, rozhodlo v súboji dvoch mládežníckych reprezentantov, ktorí budú  o týžde
ň reprezentovať SR na prestížnom turnaji Danas Pozniakas v Litve, v prospech Zőlda.

57 kg - Tomáš VAŇO - Róbert JANKO  5:0 na body. Excelentné prvé kolo domáceho borca, odchovanca Martina Straszera. Bohatý obranný repertoár, podporený už aj kvalitnejším úderom sa postupne strácal, až sa napokon úplne vytratil. „Našľapaný“ Tomáš hýril energiou a o jeho víťazstve nebolo ani len na chvíľu pochýb.

60 kg - Michal KINCEL - Ladislav CZÁNIK  2:0  RET-I v 3. kole. Prvá polovica úvodného kola bola úplne v réžii hosťa., potom sa však začal chytať aj kondične výborne disponovaný domáci boxer. Žiaľ, pri jednom z tvrdých stretov, inkasoval Czanik lakťom do pravého bicepsu  a bolo po súboji.

64 kg - Henrich BAGIN - Mário SZABÓ 5:0 na body. Súboj mladého kráčajúceho exkavátora s družicou obiehajúcou ring. Bol to box, ktorý treba obojstranne vygumovať a obaja boxeri by mali hľadať tú správnu cestu do budúcnosti. Za ustavičné poletovanie v ringu niet ocenenia na bodoch a na druhej strane nepripravený frontálny útok vo veku 18 rokov zrejme nemôže prospieť rozvíjajúcemu sa talentu.

67 kg - Pavol HLAVAČKA - Tibor KRUŽEL 5:0 na body. Nielen v civile, ale aj v ringu magister potvrdil, že tí ostatní ešte majú čo dohá
ňať. Mladý Kružel opticky odspal prvé kolo, pretože v ňom  na svojho skúseného súpera jednoznačne a to predovšetkým boxersky nestačil. Až v treťom kole, keď  už aj hosť stratil na rýchlosti, sa dobre kondične trénovaný domáci zrealizoval niekoľkými vydarenými akciami v strednom boji , na ktoré však Hlavačka ešte vždy stačil odpovedať.

71 kg - Ľudovít SZELLE - Ladislav TAKÁCS  0:5 na body. Čerstvo zvolený kapitán domáceho celku potvrdil rolu favorita,  ale rozhodne nepredviedol to, na čo je publikum u neho zvyknuté .O štyri roky starší Szelle, tak ako aj Takács reprezentant SR, vsadil na rozhodujúci úder, ktorého sa však nedočkal. Takácsovi, pri nepochopiteľnej absencii práce prednou rukou  pochopiteľne chýbala vzdialenosť a z toho vyplývajúci nepresný zadný úder, o víťazovi však nebolo pochýb.

75 kg - Tibor VARGA - Gábor BALOGH  2:0  RET-I v 3. kole. Pamätám sa už na všeličo, ale Vargu som ešte takto dobre boxovať nevidel. Bol vynikajúci v útoku a mimoriadne pozorný v obrane, čo by si mal zachovať aj do budúcna. Pravdou je, že jeho súper hral na čas a rozhodujúci úder, žiaľ opätovná fraktúra nosa mu zámer nedovolila realizovať a jeho sekundant bol nútený svojho zverenca nepustiť do rozhodujúceho tretieho kola.
Súboj borcov do 54 kg medzi Dávidom ZŐLDOM z BC Stavbár Nitra (červený) a Ľubošom FERDINANDOM z BC Galanta
Tréner BC Stavbár Nitra Ing. Tibor HLAVAČKA cez prestávku radí svojmu zverencovi do 60 kg Michalovi KINCELOVI
Po dvojročnej prestávke sa v ringu za družstvo Galanty objavil Mário SZABÓ (modrý) v hmotnosti do 64 kg v súboji s Henrichom BAGINOM z Nitry
81 kg - Radoslav ŠIMON - Mário LAKATOŠ  4:1 na body. Jednoznačný papierový favorit tohto duelu, Rado Šimon, sa v boji o víťazstvo riadne zapotil. Po jasne vyhratom prvom kole, jeho súper v modrom rohu, odchovanec trénera Juraj Győrfiho, ktorý je v súčasnosti v opatere Jozefa „ Pujku“ Ferencziho, pridal a striedal vynikajúce momenty so slabšími. Opticky vyhral druhé i tretie kolo, ale nechával sa prekvapiť ojedinelými sólovými výpadmi súpera, čo napokon aj rozhodlo o výsledku.

91 kg - Michal HROMEK - Patrik ZVOLENSKÝ 2:0 RET v 3. kole. Po prvom, pre domáceho sľubne vyzerajúcom kole , si Hromek súpera lepšie prečítal a postupne získaval prevahu. Domáci zostával chvíľami v nepochopiteľne pasivite, kde inkasoval série, ktoré ním otriasli natoľko, že  sekundant tento jeho márny súboj  v 3. kole vzdal.

+91 kg - Dominik MILKO - Ivan DIMITROV 5:0 na body. Súboj dvoch „odmalička „kamarátov, odchovancov trénera Martina Straszera, nenasvedčoval., že v ringu bojujú kamaráti. Diváci mali možnosť zhliadnuť boj dvoch mužov , hájacich rôzne klubové farby. Na Ivanovi Dimitrovovi, ktorý demonštroval vynikajúcu fyzičku a zdrvujúci zadný úder, je vidno, že jeho prioritou v športe nie je box, ale iné bojové umenia, čo jeho súper patrične využil a nazbieral dostatok bodov, potrebných pre víťazstvo. Napriek tomu si myslím, že reprezentácia SR je bohatšia o ďalšieho doslova športovca.

Zaujímavým momentom tohto ligového duelu bol fakt, že do Galanty prišli    rozhodovať traja východniari. Pod taktovkou hlavného Mgr. René Justa z Vrbového, sa v Dome športu rozhodovalo objektívne, aj keď v súboji poloťažkých váh Šimon vs Lakatoš, čakali domáci fanúšikovia iný verdikt. Jaroslav Jakubík, Štefan Majorosi, Belo Čižmár, Viktor Vaľko a Peter Jachman si však aj tak, ako celok, zaslúžia známku veľmi dobrý.

VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH DUELOV
Rozhodca Viktor VAĽKO zdvihol ruku na znak víťazstva Michalovi HROMEKOVI z Nitry po víťazstve vo váhe do 91 kg nad Patrikom ZVOLENSKÝM z Galanty
Rozhodca Mgr. René JUST zdvihnutím ruky označil ako víťaza hmotnosti do 71 kg Ladislava TAKÁCSA z Galanty, po víťazstve nad Ľudovítom SZELLE z Nitry

MŠK VRANOV NAD TOPĽOU vs BC Agent 007 Team SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO
10 : 12
VRANOV nad TOPĽOU, 28. februára 2009

Nad vážením a regulárnosťou výsledkov dohliadal hlavný rozhodca Milan STRNAD (AIBA, Dubnica nad Váhom). V ringu a na bodoch sa ďalej striedali rozhodcovia: Ing. Ivan VINCENC (AIBA, Banská Bystrica), Branislav MITOŠINKA (EABA, Trenčín), Mikuláš BENCSÍK (EABA, Zlatná na Ostrove), Peter MARUŠKA (1. trieda, Sklabiňa) a len na bodoch Ing. Zoltán BÉNYI (I. trieda, Kameničná). Činnosť Športovo-technickej komisie na stretnutí a počítačovú techniku mal pod paľcom člen ŠTK SABA Karol OREL (Trenčianske Stankovce).  Zdravotnícke zabezpečenie turnaja mal na starosti MUDr. Milan JALČ (Vranov nad Topľou).

Tesná prehra v domácom v prostredí priniesla boje v kompletných váhových kategóriach, keď vezmeme v úvahu aj nadváhu súpera do 67 kg Bélu Glónera, ktorý mal skoro dva kg nad, čo je z jeho strany veľmi nezodpovedné. Papierové predpoklady hostí sa potvrdili. Posilnený o ďalšieho boxera z liahne Vranova Radovana Kokavca vlastne zaistili víťazstvo hostí. Liga seniorov naberá v určitých hmotnostiach na bojovnosti. Pri hodnotení stretnutia v Nitre MŠK Vranov mal rezervy v slabšej kondícii. Tentoraz po prechode na dvojfázový tréning nastalo zlepšenie a to u boxerov Petra Šenkyho, Adriána Jackanina, Petra Harnádka , Mariána Sisáka a Petra Hýraveho. Nebyť chrípky aj stretnutie Jozefa Poľaka možno hodnotiť až na posledné kolo pozitívne.

51 kg
- Zaradenie mladého Juraja Čabalu do kádra bol dobrý ťah. Tento mladý boxer člen nášho strediska žiakov pri ZŠ Kukučínová predviedol z veľmi bojovným súperom Attilom Sargom viac než vyrovnaný zápas. Prehral na body.
54 kg - Peter Šenky zlepšil pohyb postreh a po vyrovnaných stretnutiach zo svojím súperom Istvánom Sargom  v prípravných stretnutiach teraz už on držal taktovku v ringu a vyhral na body.
57 kg - Ján Deling má z kádra MŠK Vranov najmenej skúsenosti preto v jeho osobe je ešte veľa práce. Má bojovné srdce, ale potrebuje postupne dorásť.  Prehral na body.
60 kg - Adrián Jackanin sa postavil Slovenskej jedničke Martinovi Parlagimu nebojácne. Počas týžd
ňa mal narazenú ruku ešte zo stretnutia s Nitrou prakticky trénoval len s prednou rukou t.j. v jeho prípade pravou. Už dlho si Martin Parlagi na Slovensku nezaboxoval  celé stretnutie. Pre Parlagiho ako reprezentanta to bol aj dobrý ťah trénera hostí  lebo tu sa prakticky rozhodovalo o
Tréneri Marián SMOLÁK (vpravo) a Mgr. Marián SMOLÁK sekundujú borca do 64 kg Jozefa POĽÁKA
stretnutí. Takéto stretnutia potrebuje Martin Parlagi i keď teraz hovorím ako o súperovi keď chce rásť ďalej. 
64 kg - Jozef Poľák nastúpil do stretnutia tesne po doliečenej chrípke. Dve kolá bol aktívnejší tvrdo zasahoval svojho súpera, ale bodový rezultát 11:1 je rozhodne výsmechom bodovania. Nakoľko pri bodovaní na bodovacie lístky by toto stretnutie asi ťažko mohol rozhodca obodovať takouto prehrou.
71 kg - Peter Harnádek  kolo nechal Jána Sorokáča rozvíjať útoky. Potom nastal box na aký očakávajú aj diváci. Tvrdé údery na hlavu a dovolené spodky, štyri počítania ukončili stretnutie v treťom kole r.s.c.  Po prehre s Paľom Hlavačkom  v Nitre začal trénovať dvojfázovo, čo dokázal aj stup
ňovaním úderov a dravosťou v ringu. Peter Harnádek opäť prejavil záujem reprezentovať. Je preto na zainteresovaných vstúpiť sním do jednania a vytvoriť mu podmienky  na to, aby mohol opäť v stúpiť do medzinárodného ringu.
75 kg - Marián Sisák  na svoj vek predviedol tvrdý a nebojácny box. S presnil údery, zlepšil pohyb a aj čiastočne kondíciu, čo mu prinieslo úspech v podobe víťazstva nad skúseným boxerom Erikom Balogom.
81 kg - Michal Chudej po úprave hmotnosti smerom nadol  predviedol trojkolový zápas  zo skúseným boxerom a reprezentantom Slovenska Jánom Ondom. Chýbal mu odhad vzdialenosti, presnosť a ešte kondícia. Prehral na body. 
91 kg - Peter Hýravy  taktiež po prehre v Nitre a chorobe sa pustil do serióznej prípravy a nenechal nikoho na pochybách o svojom víťazstve. Svojho súpera  Matúša Tótha tvrdo zasahoval už v úvode stretnutia a dvojité počítanie za sebou ukončil stretnutie verdiktom 1. kolo r.s.c. 
+ 91 kg - Marek Šalacha ešte mladý a nedozretý boxer nastúpil prakticky len do prvého kola s Radovanom Kokavcom.  Prehral vzdaním v prvom kole. Jedná sa o súper ťažkú  hmotnosť, kde nie je potrebné riskovať zdravie boxera pre prípadne náhodne víťazstvo celého kolektívu. 

Pred stretnutím seniorov sa uskutočnili stretnutia v ringu s Poľskými boxermi výberu Sanoka a Řešova. Títo boxeri sú základ
ňou prvoligového celku  seniorov Wislok Řešov. Bolo to vidieť aj na nasadení a kvalite mladých boxerov. V zmiešaných dvojiciach  žiaci, juniori a seniori sa predstavili boxeri BC Stropkov, Joko Prešov a MŠK Vranov n./T. V ringu prebehlo10 stretnutí. Z boxerov MŠK Vranov vyhral junior Erik Bočko s Pirigom Damianom na body. Tesne na body prehral Jakub Gregus. V ringu po prvom sľubnom kole sa v ďalšom kole dopustil taktických chýb Erik Čečko a po počítaní v druhom kole prehral 2. kolo r.s.c. Poľský boxeri prejavili po vzhliadnutí seniorského stretnutia vážny záujem o spoluprácu s klubom MŠK Vranov. Poľský box je rozhodne potrebné v rámci spolupráce neodmietnuť ich návrh. Spoločné tréningy a priateľské stretnutia v rámci prípravy mládeže a seniorov. Tak ako sme aj avizovali zvýšil sa záujem divákov a na stretnutie seniorov prišlo podstatne viac divákov. Preto je namieste doriešenie priestorov na stretnutia seniorov. Mimo domácich stretnutí mládeže a seniorov sa otvárajú možnosti  usporiadať aj medzinárodne stretnutia a turnaje. Každé podujatie MŠK Vranov v boxe prebieha s malou dušičkou bude teplo v hale, nevypadne elektrina a podobne.  Je načase prestať sa vyhovárať sa na poslancov, že ten nemá rád box a podobne.  Stačí si pozrieť koľko ľudí chodí opäť na box  a čo chcú občania už dlhé roky vo Vranove. Jednu poriadnu športovú halu potrebuje nie len box, ale aj hádzaná, volejbal, halový futbal a podobne. Nevytvárajme tu umelo ďalšie športové odvetvie, ktoré spotrebuje celý mestský rozpočet vieme dobre aký šport máme na mysli.


VÝSLEDKY JEDNOTLIVÝCH DUELOV
Oporou hosťujúceho družstva je v hmotnosti do 81 kg odchovanec Košíc Ján ONDA
Adrián JACKANIN z domáceho MŠK je prísľubom do budúcna, ale na skúseného PARLAGIHO nestačil

TABUĽKA TOKAJ EXTRALIGY 2009
po troch kolách

VÝSLEDKY PRIATEĽSKÝCH ZÁPASOV
VRANOV nad TOPĽOU, 28. februára 2009

FOTO:
Mgr. Milan MARKO
+ archív
TEXT:
Ivan ZELENÁK
Marián SMOLÁK
Pablo Software Solutions