Medzinárodný turnaj juniorov (mladšieho dorastu) v boxe
"TURNAJ OLYMPIJSKÝCH NÁDEJÍ"
ÚSTÍ nad LABEM, 24. a 26. októbra 2008

V dňoch 24. až 26 októbra 2008 sa v Ústí nad Labem za úeasti 59 boxerov zo šiestich štátov - ôsmych družstiev (Česká republika, Litva, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, Slovenská republika, Severočeský kraj (CZE), Tczew (POL)) uskutoenil medzinárodný turnaj juniorov (mladšieho dorastu) v boxe pod názvom "TURNAJ OLYMPIJSKÝCH NÁDEJÍ". Najviac prvenstiev získali boxeri Slovenskej republiky a Poľska (po 3). Dosiahnuté tri prvenstvá, dve druhé a štyri tretie miesta pre Slovenskú reprezentáciu sú v podstate pri silnej konkurencii veľkým úspechom. Na prvom mieste skončila Slovenská republika s 25 bodmi (I.-3, II.-2, III.-4), pred reprezentáciou Českej republiky so 17 bodmi (I.-2, II.-2, III.-1) a reprezentáciou Lotyšska tiež so 17 bodmi (I.-2, II.-1, III.-4). Za najtechnickejšieho boxera turnaja bol vyhlásený reprezentant Českej republiky Vít KRÁL boxujúci hmotnosť do 66 kg.  Turnaj mal veľmi dobrú športovú a spoločenskú úroveň.

Výpravu boxerov Slovenskej republiky na turnaji viedol vedúci výpravy Marián SMOLÁK (Vranov nad Topľou). Tréneri Marián SMOLÁK (Vranov n./T.) a František HORŇÁK (Nové Mesto nad Váhom) mali k dispozícii borcov: 44 kg Marek DENISJUK (MŠK Vranov n./T.), 48 kg Michal ZÁTORSKÝ (BC Lokomotíva Košice), 52 kg Dávid DIDI (BC Považan Nové Mesto nad Váhom), 54 kg Ľuboš FERDINAND (OBK Tomášikovo), 57 kg Dávid ZŐLD (ŠKP Bratislava), 60 kg Richard SÍPOS (OBK Tomášikovo), 63 kg  Jozef POĽÁK (MŠK Vranov nad Topľou), 66 kg Henrich BAGIN (BC Stavbár Nitra), Krisztián LAKATOŠ (BC Galanta), 70 kg Dominik KÁĽAVSKÝ (BC Agent 007 Slovenské Nové Mesto), 75 kg Marián SISÁK (MŠK Vranov nad Topľou), 80 kg Jaroslav RIGO (BC Stavbár Nitra).

Na turnaji ON v Ústi n./L. sa boxovalo  hale SKP Ústi nad Labem. Taktiež sa nám podarilo ubytovanie v týchto priestoroch. Málo to svoju výhodu, nakoľko váženie a stravovanie prebiehalo tam.
Bezprostredne po turnaji 6. kola I. SDL vo Vranove n./T.  boxeri nominovaní na turnaj ostali vo Vranove, kde sa dvojfázovo pripravovali na tento turnaj. Rozhodne to bol dobrý ťah z našej strany. Chlapci pokračovali v príprave bez problémov. Po tri dni a dvojfázových tréningoch nasledovala regenerácia sauna a bazén.
Slovensko skončilo na turnaji ON Ústi n./L.  v hodnotení krajín na prvom mieste  3-1, 2-2, 4-3 umiestnenia.
Môže nás to tešiť, ale zárove
ň zaväzuje zlepšiť podmienky pre prípravu reprezentácie na ďalšie obdobie.

44 kg: Marek DENISJUK boxoval dve stretnutia. V prvom stretnutí sa stretol s Českým boxerom Olegom Sofrančukom. Boxoval s prehľadom na dištanc nedal súperovi rozvíjať útok a zaslúžene vyhral 14:0 na body. V druhom stretnutí boxoval opäť s českým boxerom, ktorý vyradil Poľského boxera. Agateljan Viktor bol už pre neho bojovnejším súperom. No i toho udržal na prednej ruke, často ho kontroval čím si  udržiaval náskok a finále vyhral 14:7 na body čím sa stal aj víťazom tejto kategórie.

48 kg: Michal ZÁTORSKÝ mal za súpera Českého boxera Dušana Chromého. Stretnutie prehral hneď v prvom kole r.s.c. Neudržal útok súpera. Pustil sa s ním zbytočne do výmeny bez pohybu čím mohol zmierniť útok súpera.

52 kg: Dávid DIDI sa v ringu stretol s Lotyšským boxerom Maksimom Romce. Boxoval s rešpektom. Skúsený Lotyšan si nášho boxera udržiaval na dištanc. Náš boxer i keď prehral 12:4, v ringu mal v prvom účinkovaní  reprezentácii  dobrý pohyb, čím stretnutie udržal na body.

54 kg: Ľuboš FERDINAND. Obsadenie tejto kategórie - traja boxeri a voľný los do finále nebolo podľa mojich predstáv. Bol dva razy na vážení nakoľko boxeri, ktorí postupujú bez boja, ako to je na medzinárodných turnajoch tak musia robiť váhu. Jeho finálový súper Jiři Štádler vyradil Litovského boxera. Ľuboš Ferdinand predviedol vo finále veľmi dobrý a bojovný zápas. Body za údery a presne zásahy mu rozhodcovia nepridávali. Bol to on, čo viedol útok. Súpera dostával do častého sklá
ňania za, čo by bol v inom ringu napomínaný. Prehra 14:8 bola nezaslúžená. Skončil na 2. mieste.

57 kg: Dávid ZŐLD v semifinále sa stretol s Českým boxerom Mariom Balážom. Bojovnosť akú poznáme u nášho boxera a presne zásahy neboli bodované. Zjavne unavený jeho súper po celé stretnutie len unikal. Tesné víťazstvo 8:7 na body pre nášho boxera nezodpovedalo skutočnému priebehu v ringu. Vo finále sa stretol s vinikajúcim Lotyšom Eduardasom Gutmansom. Bolo to stretnutie veľmi vyrovnané. Tu už náš boxer neboxoval tak ako ho poznáme. Málo útočil a v boji pri tele nerobil výmenu len jednotlivé údery. Stretnutie skončilo 3:3 a na pomocné body vyhral Dávid Zőld 7:6. Skončil na 1. mieste.

60 kg: Richard SÍPOS. Pre mnohých možno prekvapenie štartu v tejto hmotnosti. Na kontrolnom sústredení jeho hmotnosť klesala denne. Nebol problém pri úradnom vážení. V ringu sa stretol s Lotyšským boxerom Raimondsom Sniedze. Z výkonom môžeme byť spokojný i keď nie s výsledkom. Pri dlhodobej reprezentačnej príprave mohlo to stretnutie dopadnúť v jeho prospech. Boxoval štýlovo v dobrom pohybe. Prehra 15:7 na body v jeho neprospech by ho mala povzbudiť, nakoľko je ročník 1993 a na budúci rok môže pre nás zlepšiť svoje účinkovanie.

63 kg: Jozef POĽÁK. V semifinále sa stretol s Lotyšským boxerom Stanislavs Viduss. Svoje stretnutie po prvom útoku začal veľmi tvrdo čím hneď v úvode dostal súpera postupne do dvoch počítaní a vyhral v prvom kole r.s.c. V druhom kole vo finále ho čakal Poľský boxer, ktorý si pred tým bez problémov poradil s Nemeckým a Českým boxerom. Stretnutie s vyspelým Poľským boxerom bolo bojovné do poslednej sekundy stretnutia. Pre nášho boxera vyznelo druhé kolo a neskorý záver stretnutia. Poľský boxer takticky, technický vyspelý vyhral 12:5 na body. Náš boxer skončil na 2. mieste.

66 kg: Krisztián LAKATOŠ. Prvý de
ň vylučovacích bojov sa stretol s Poľským boxerom s Igorom Jakubovským. Náš boxer predviedol výkon, ktorý nás môže tešiť. Tiež ročník 1993 je perspektíva. Dobrý postreh, pohyb na nohách a bojovnosť do poslednej sekundy. Zaslúžene vyhral 13:7 na body. V semifinále sa stretol s Českým boxerom Denisom Kalousom. Môžeme s istotou povedať, že rozhodcovia sa podpísali na jeho prehre 8:7 na body. Veľkú rolu zohralo domáce prostredie boxera. Darmo náš boxer počas bojov súpera dostával do pasívnej obrany a otáčania sa, stretnutie prehral. Skončil po dobré predvedených výkonoch na 3. mieste.
Nástup na finále - červený roh, zľava: Marek DENISJUK (SVK), David MICHELUS (POL), Karel GAŽI (SVC), Ľuboš FERDINAND (SVK), Dávid ZŐLD (SVK), Alexandr ANDRLE (CZE), Jozef POĽÁK (SVK), Vít KRÁL (CZE), Maksim KUZMENKO, LTU), Edvinas GUDANSKAS (LTU), Eduards GULINS (LAT)
Nástup na finále - modrý roh, zľava: Patrik SYMANSKI (POL), Jiří ŠTÁDLER (CZE), Eduards GUTMANS (LAT), Raimonds SNIEDZE (LAT), Kamil GARDZIEUK (POL), Denis KALOUS (CZE), Radek GIESSMANN (SVC), Marián SISÁK (SVK), Islam SULIMANOV (GER)
Stupeň víťazov hmotnosti do 44 kg, zľava: Viktor AGATELJAN (SVC), víťaz Marek DENISJUK (SVK), tretí  Mateusz KRUŽA (POL) a Oleg SOFRANČUK (SVC)

66 kg: Henrich BAGIN. Vo vylučovacom boji sa stretol s Českým boxerom Vítom KRÁLOM, ktorý má odboxovaných 192 stretnutí. Kto očakával okamžitú prehru nášho boxera zostal prekvapený. Náš boxer podal veľmi snaživý výkon. Boxoval v dobrom strehu čím nedovolil súperovi viac bodovať. I keď prehral 11:2 na body z jeho výkonom som spokojný.

70 kg: Dominik KAĽAVSKÝ. Boxer bez skúsenosti, ale veľkým bojovným srdcom. V prvý de
ň sa predstavil s Českým boxerom Patrikom Dylerom. I po veľkej úprave hmotnosti v doraste u nás chodí 75-81 kg dokázal v ringu predviesť bojovný výkon a strhnúť prvé medzinárodné víťazstvo na svoju stranu. Stretnutie vyhral 14:13 na body. V semifinále sa opäť stretol s Českým boxerom Radekom Giessmannom. Opäť v ringu bojovnosť a nasadenie od prvého kola. Tentoraz mu rozhodcovia nepriali. Prehra 9:8 na body bola nezaslúžená. Nás môže tešiť ďalší bojovník do reprezentácie Slovenska. Skončil na 3. mieste.

75 kg: Marián SISÁK. V semifinále sa stretol s Lotyšským boxerom Nikitom Gutmansom. Skúsenosť nášho boxera bola zreteľná. Tvrdosť, ktorou chcel prvých sekundách vystrašiť náš súper len zvýšila aktivitu na našej strane. Presné a tvrdé zásahy a dobrý boj pri tele potvrdili víťazstvo na body 20:1 pre nášho boxera. Vo finále sa Marián Sisák stretol s oveľa nebezpečnejším Litovským boxerom Edvinasom Gudunskasom, ktorý si vo vylučovacom boji poradil v 1. kole r.s.c. s Poľským boxerom. Stretnutie s Litovským boxerom bolo veľmi tvrdé z oboch strán. Náš boxer bol rýchlejší a svojho súpera predchádzal kontrami a hlavne prednou rukou. Po cele stretnutie si udržiaval prehľad a vedenie. Zaslúžene vyhral 10:4 na body. Skončil na 1. mieste.

80 kg: Jaroslav RIGO. V doraste chodí v hmotnosti 86 kg a tiež nebol problém upraviť hmotnosť do 80 kg. Lenže v ringu ho čakal so 65-timi stretnutiami Nemecký boxer, Islam Slimanov. Veľmi tvrdý a vyspelý boxer po všetkých stránkach. Tvrdo a nekompromisne zasahoval nášho boxera. Stretnutie skončilo prehrou  Rigu 1. kolo r.s.c.

SEMIFINÁLOVÉ ZÁPASY
dňa 25. okróbra 2008

FINÁLOVÉ ZÁPASY
dňa 26. októbra 2008

KONEČNÉ PORADIE DRUŽSTIEV
Pred finálovým zápasom posledné rady Jozefovi POĽÁKOVI (SVK) dáva tréner Marián SMOLÁK
TEXT:
Marián SMOLÁK
reprezentačný tréner juniorov SR

FOTO:
František HORŇÁK
V hmotnosti do 75 kg vo finálovom zápase zvíťazil Marián SISÁK zo Slovenska nad Edvinasom GUDANSKASOM z Litvy
Pablo Software Solutions